ТЪРТЕИ Избрана

Проблем или стимулатор са те?

Милан Стоянов, дпн
Една от дискутираните теми в пчеларството е за ролята на търтеите като членове на пчелното семейство. Те са част от живота на пчелите и към тях трябва да има отговорно отношение. Търтеите не страдат от липса на апетит. За тях е необходима пет пъти повече храна, отколкото за същото количество пчели-работнички. През целия си живот един килограм търтеи изяждат от 15 до 20 кг мед, което средно е 2 до 6 пъти повече отколкото употребяват работните пчели.
В пчелното семейство отглеждането на търтеи започва обикновено един месец след очистителното облитане. В нормалното семейство търтеите живеят в кошера до края на последния продуктивен медосбор. След това пчелите ги лишават от храна и изтощени, ги изхвърлят от кошера. Безжалостното отношение към тях, макар че не употребяват жилото си срещу тях, се поражда от инстинкта за икономия на храната. Доказателство за това е и изгонването им от кошера дори по средата на лятото, ако не постъпва в кошера храна.
Ако през активния период пчелите не отглеждат търтеи, това е сигурен знак, че пчелното семейство изпитва белтъчен глад
В практиката се среща неправилно отношение към търтеите и се проявява неоправдана жестокост към тях. Често безсърдечно се посяга към ножа и се изрязва търтеевото пило. Изрязването на търтеевото пило е причина за по-големи разхищения, защото пчелите след отстраняването му с по-голямо настървение и удвоена жизнена енергия поправят или изграждат нови търтееви килийки, придружено с изтощителен труд и разход на храна. Изрязването на търтеевото пило е равнозначно на рязане на части от живо тяло.
Проведените опити и наблюдения убеждават, че отстраняването на търтеите не само че не увеличава добивите, но води и до по- малко събран нектар.
Търтеите, освен че оплождат майките, играят важна роля за биологичното спокойствие в пчелното гнездо. Лишаването на пчелите от тях през медосборния период води до дразнение, пораждащо дискомфорт и нарушаване на биоравновесието в пчелното семейство и причинява занижени добиви. Проф. С. Тейбър /1978/ доказва, че отглеждането на търтеево пило много силно стимулира постъпването в пчелното семейство на нектар и особено на свеж прашец.
Колкото повече търтеи придружават брачния полет на майката, толкова по-сигурно тя се предпазва от неприятели. Заслужават внимание и твърденията, според които търтеите изпълняват дейности, свързани с осигуряване на топлина, прохлада и вентилация в кошера.
Грижите за контролирано отглеждане на търтеите са оправдани, но чрез използване на млади качествени майки и поддържане на пити с работнически килийки. Използване на строителна рамка позволява за удовлетворяване на биологическата необходимост на майката да снася неоплодени яйца и за постигане на балансиран брой търтеи.
Хулното и жестоко отношение към търтеите, превръщане на името им в символ на мързел и нарицателно за живеене на чужд гръб напомня за повърхностно възприемане на многообразния и сложен живот в пчелното семейство.

Прочетена 1550 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта