Градското пчеларство във Франция добива популярност

По покривите на няколко гимназии в южния френски град Монпелие, на Парижката опера и дори на сградата на Агенция Франс прес от няколко години има пчелни кошери - все по-често срещана гледка във френския градски пейзаж, информира АФП, цитирана от БТА.

Този род пчеларство обаче има своите граници и градската пчела никога няма да замени полската си посестрима.

Зад гарата в северния френски град Лил е инсталиран общински учебен пчелин, предназначен за широката публика. Със своите десетина кошера той има невероятен успех - списъкът с чакащите е пълен за две години напред.

Столицата на френския Север се присъедини още през 2007 година към националната програма "Пчелата - страж на околната среда". Заедно с Монпелие тя е сред първите френски градове, пожелали настървено да защитават опрашващото растенията насекомо и неговото естествено пространство. Оттогава в Лил всички химически обработки са заменени с естествени продукти и в района се отглеждат собствени видове растения.

Година по-късно в общината бе създадена първата във Франция длъжност на общински съветник по въпросите на градското пчеларство. Оттогава насам там са се появили 80 вида диви пчели, изчезнали от района на Лил.

В селските райони при пчелите се наблюдава увеличена смъртност - докато през 1990-те години загубите са били 5 процента, днес те са 35 на сто, изтъква с безпокойство Доминик Сена, един от говорителите на Националния съюз на френските пчелари. Според него тона се дължи на все по-масовото използване на неоникотиноиди - инсектициди, действащи върху нервната система на насекомите. Те ще бъдат забранени, и то частично, едва от септември 2018 година.

При това положение градовете, макар че повечето са силно замърсени, могат да се превърнат в убежище за пчелите, които се адаптират към околния шум. "Там смъртността сред пчелните семейства е по-малка, а производителността им е с една трета по-висока", отбелязва Доминик Сена.

Но въпреки всички тези усилия днес в градовете живеят едва 1 процент от пчелите. Според специалиста по невротоксични вещества Жан-Март Бонматен "това е добра витрина, позволяваща да се привлече вниманието на широката публика, но и един вид мода, която няма да реши проблема".

"Какво са десет кошера на покрива на обществена сграда в сравнение с трите хиляди в професионалния пчелин в полето на Югоизточна Франция?", допълва той.

Още повече, че градската среда предлага ограничено пространство за кошерите и има строго изискване съседите да бъдат защитени от двуметрова стена, а кошерите да са на разстояние от 3 до 50 метра от жилищна сграда или обществено място.

От общо 17 000 тона мед, произведени във Франция през 2015 година, делът на градския добив остава смехотворен, по данни на браншовия съюз. А при средна годишна консумация от 40 000 тона, страната продължава масово да внася мед от чужбина.

"През 1990-те години Франция беше практически автономна. Пчелите обаче бяха изтребени заради масовото и системно използване на пестициди, прилагани дори преди да е покълнало растението. Това е катастрофално!", възмущава се Бонматен.

Но макар и зрелищно, разрастването на градското пчеларство няма да бъде в състояние да отговори на заплахата от глобален срив на екосистемата, свързан с употребата на пестицидите, предупреждава експертът. Около 40 процента от опрашващите растенията насекоми, сред които са и пчелите, ще бъдат застрашени от изчезване, а това ще се отрази на биоразнообразието не само заради липсата на опрашване на растенията и развитието на земеделието, но оттам и на животните, които се хранят с растителни храни, допълва той.

Прочетена 9023 пъти
Оценете
(0 гласа)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    пчелар Петък, 12 Август 2016 16:36

    Пчеларството работи в полза на растениевъдството ,а растениевъдството убива това, което го създава и увеличава добивите му.На няколко пъти през тая годината се пръска и убива работната пчела и тъкмо подхраниш, създадеш работна пчела за следваща паша, те пак напръскат и унищожат това, което си създал.Разходите ни станаха непосилни, а добивите ни опустошени. Все едно точно преди да ожънеш нивите, да вземе някой да ги унищожи, на следващата година деянието да се повтори и т. н и да видим до кога те ще издържат на такъв физически и психически тормоз. Отгоре на всичко държавата вместо да вземе да ни подпомогне, тя иска да ни раздели на подвижно и неподвижно пчеларство, като на едните даде 30 лв за опрашване, а другите ги остави без подпомагане, все едно, че те не опрашват същите километри насаждения или диворастяща растителност.ВСИЧКИТЕ СРЕДСТВА ПО ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ПЧЕЛАРСКИ ПРОГРАМИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СПРАВЕДЛИВО РАЗПРЕДЕЛЕНИ НА ВСИЧКИ РЕГИСТРИРАНИ ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта