Мария Габриел откри международна конференция за пчелите

Високопоставени представители на европейските институции, пчелари и земеделски производители от цяла Европа, учени, представители на бизнеса и неправителствения сектор си дадоха среща на международната конференция „Пчелите се грижат за европейците. Европейците грижат ли се за пчелите?“, която се проведе в рамките на Европейската седмица на пчелите и опрашването в Брюксел. Форумът на високо ниво откриха Мария Габриел, организатор на мащабната инициатива и председател на Работната група по пчеларство в Европейския парламент, и принцът на Монако Албер II, чиято фондация води активна борба за защита на дивите пчели. 

Давайки начало на конференцията, Мария Габриел очерта основната задача на форума – насочване на вниманието към пропуските в европейските политики с цел да се предложат конкретни инструменти за защита на пчелите и опрашителите. Тя специално благодари на принца на Монако за ангажираността му с каузата, защото подкрепата на силни личности като него е ясен знак за значимостта на тази кауза. 

„Европейската седмица на пчелите и опрашването е символ на дълбоката ангажираност на група евродепутати, които работим усилено за отговор на предизвикателствата в пчеларския сектор.  Трябва да помним, че опрашителите носят ползи за европейското селско стопанство в размер на най-малко 22 милиарда евро годишно и осигуряват опрашването на 80% от културите. Опрашването е тих процес, дар от природата за човечеството – трябва да го ценим! Информираността за значението, което пчелите имат за човечеството, и включването им в по-широкия въпрос за опазване на биологичното разнообразие, изискват решително обединение на всички заинтересовани страни“, призова Мария Габриел. 

Тя очерта три ключови области, в които трябва да се съсредоточат усилията занапред. На първо място са научните изследвания и осигуряването на достъп до тях, тъй като все още липсва задълбочена научна работа, особено по проблема с високата смъртност при пчелите.  На следващ ред е постигането на действителна промяна на парадигмата в селското стопанство и насърчаване на европейска ангажираност с пчеларския сектор, защото по-високото ниво на безопасност на храните зависи именно от пчелите и опрашването. Не на последно място Мария Габриел наблегна на необходимостта от обединяване за цялостен европейски подход към пчеларството въз основа на партньорство между секторните и междусекторни политики на ЕС. 

Принцът на Монако също потвърди решаващата роля на научните знания за превенция на заболяванията при пчелите. „Здравето на пчелите е важно не само за нас, но и за бъдещите поколения. Днес трябва да гарантираме живота на пчелите, защото те гарантират биоразнообразието и продоволствената сигурност. Ние, хората, трябва да поемем нашата собствена отговорност - от това зависи собственото ни оцеляване“, предупреди Албер II. Той подчерта и необходимостта от намиране на дълготрайно решение по въпроса с неоникотиноидните пестициди и разработването на конкретни инструменти за обучение на пчеларите. 

Прочетена 10110 пъти Последно променена в Вторник, 14 Юни 2016 16:32
Оценете
(1 глас)

2 Responses Found

  • Връзка на коментара
    пчелар Четвъртък, 16 Юни 2016 12:17

    Такъв начин на подпомагане си е чиста дискриминация и не равнопоставеност. Субсидии над 150 000лв трябва да бъдат забранени с такива пари говорим не за подпомагане а на забогатяване. Саздадоха се крупни милионери в предния период 2007, 2013 С ега защо продължавате да и давате помощи от рода на 300 000евро пюс възнаграждения за труд, включително данъци и вноски за социално осигуряване, които са декларирани и заплатени от земеделските.Как за земеделците може да се дават такива суми като 600 000лв на на 1 бенефициент а на ПЧЕЛАРИТЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДАДЪТ ПО 100ЕВРО НА СЕМ...Защо за 100дк се получават 3000лв помощ всяка година ,а за същата икономическа еденица в ПЧЕЛАРСТВОТО 30 пчелни семейства се дадоха 2014г 90лв за 210лв 2015г ЗАЩО ИМА ТАКАВА ДИСКРИМИНАЦИЯ.

  • Връзка на коментара
    пчелар Сряда, 15 Юни 2016 23:17

    Субсидии са нужни в пчеларството както в останалите сектори.ПРОСТО Е ДА СЕ СУБСИДИРА ИКОНОМИЧЕСКА ЕДЕНИЦА, СТОПАТСТВО НЕ СЕМЕЙСТВО .СРЕДСТВА ИМА 3ЛВ НА ДЕКАР ПО МАЛКО ЗА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ДА ОТИДАТ ПРИ ПЧЕЛАРИТЕ На места в Европа пчелите изчезват с 30%, пестицидите са една от причините за това Председателят на Апимондия Филип Маккейб предупреди, че степента на изчезване на пчелни колонии в Европа е в диапазона от 9 до 30%. Това изисква да се обърне сериозно внимание на пестицидите, намаляването на поленовите източници и изменението на климата Мария Габриел Международната конференция в рамките на Европейската седмица на пчелите и опрашването провокира задълбочени дискусии във връзка с предизвикателствата пред пчеларския сектор. Основният фокус падна върху изключителния принос на опрашването за сигурността на храните и биоразнообразието и идентифицирането на добри практики за взаимодействие между пчеларите и земеделците.

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта