Разработена е първата ваксина за пчели

Ежегодно все повече пчели загиват от болести, въздействие на пестициди и намаляване на местообитанията им. Учени от Университета в Хелзинки са създали първата ядлива ваксина срещу микробни инфекции, надявайки се да спасят поне част от насекомите-опрашители.

„Възможно е да се намираме на преломен етап, дори без да осъзнаваме това“, заявява в интервю за Bloomberg ръководителят на проекта Далиал Фрейтак.  – Ние толкова дълго приемахме опрашване като безусловна даденост. Сега насекоми-опрашители практически няма, те изчезват“.

Първата ваксина предпазва пчелите от американски гнилец -разпространена в света инфекциозна бактериална болест, способна да унищожава цели колонии и чийто спори могат да останат жизнеспособни в продължение на над 50 години. Технологията може в бъдеще да се използва за борба с гъбни и бактериални инфекции.

Ваксината се въвежда чрез хранително захарно тесто, което се поставя в кошера, за да може пчелната майка да се храни с него в продължение на седем-десет дни. След това, когато кралицата на кошера погълне патогенни микроорганизми, тя е способна да предаде иммунна реакция у своето потомство, което в крайна сметка води до инокулиран кошер.

Ваксината все още се нуждае от доработка преди да стане комерсиално достъпна. Учените трябва да гарантират, че лекарството е безопасно за околната среда, самите пчели и хората, консумиращи мед. За съблюдаване на всички нюанси за окончателното одобрение от регулиращите органи ще е необходима година. Според Фрейтак, още е прекалено рано да се говори за това, колко пчелари са готови за покупка на ваксини. 

Петър Кръстев

Прочетена 9059 пъти
Оценете
(0 гласа)

1 Response Found

 • Връзка на коментара
  Grainis ltd. Hydrogen Bulgaria Сряда, 21 Октомври 2020 10:42

  Хипер-Интензивно Отглеждане на специални сортове Лавандула, върху Рафтове, в напълно автоматизирана Многоетажна Аеропонна Вертикална Ферма, за Комбинирано Масово Производство на Етерично Масло и Пчелен Мед, ще позволи отглеждане и на милиони Пчели в защитена, напълно Стерилна среда, които ще опрашват Лавандулата и ще събират нектар и прашец.
  Лавандуловият Мед е изключително ароматен, полезен, търсен и скъп на международния пазар и ще бъде съществено перо в приходния баланс на Фермата.
  Според нас това е единствено начинът Пчелите на Земята да оцелеят, тъй като през последното десетилетие са измрели над 80% от тях, както и други полезни насекоми.
  https://vertikalna-ferma.alle.bg

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта