Див розмарин - Приложение в пчеларството

Начин на използване
Използването на дивият розмарин (Rhododendron tomentosum) в пчеларството е в синхрон с тенденциите да се използват природни препарати и средства. За голямо съжаление, няма научни данни за многогодишни проучвания относно влиянието на дивият розмарин за борба с основните заболявания по пчелите. Независимо от това, в пчеларската преса на някои страни има доста сведения за успешното му използване.
Приложение в пчеларството
Дивият розмарин е вечнозелено растение с меки иглички. Подготвените клонки се изгарят в пчеларската пушалка – димът от дивият розмарин дава добър ефект за борба срещу вароатоза (Varroa destructor). На дъното на кошера се слага голям чист лист хартия, а върху него клонки от дивият розмарин. Върху горните плодникови летви на пчелното семейство се слагат също клонки от див розмарин. Това се прави, по принцип за една нощ, за да може всички пчели да се окажат под въздействието на фитонцидите. Наличните акари в пчелното семейство опадват върху хартията. Пресният поток от въздух постъпва през прелката на кошера.
Действието на дивия розмарин върху пчелното семейство има антисептично, антибактериално и противопаразитно действие.
Дивият розмарин не води до негативно отражение върху пилото и биологията на пчелното семейство.
Опушване на рамките и кошерите с див розмарин
В пчеларската пушалка се изсипват 2-3 супени лъжици надробени части от див розмарин, като празни рамки, иззети от семейства, се слагат в празни магазини, като има монтирано дъно. Създадената кула се покрива с капак. Колкото кулата е по-висока, т.е. съставена от голям брой магазини, толкова ефекта е по-голям. Във всички отвори на магазините се пуска по 10-тина облака от дим от див розмарин. Дезинфекцията се провежда в продължение на 10 дни. Интересен е фактът, че основите монтирани върху пчелните рамки по-добре се изграждат от пчелите, в сравнение с другите. При преместването на третираните празни рамки с дим от див розмарин акара пада от пчелите, самките на акара избягват за определено време да снасят върху опушените пити, което води и до намаляване на числеността на акара. Подобно третиране води до оздравяване на пчелното семейство. След 2-3 месеца миризмата от опушването с дивият розмарин напълно изчезва.
Опушване на пчелите с див розмарин
С дим от див розмарин може се тритират пчелните семейства, като за тази цел прелетните дъски плътно се затварят и с 4-5 облака дим от запалената пушалка заредена с див розмарин (Rhododendron tomentosum) се опушват 2-3 пъти в продължение на 1 час всяко едно пчелно семейство. Димът от дивият розмарин в отличие от други химични средства може да се използва постоянно, с изключение по време на медосбора. Така например, през август месец, 4-5 пъти с интервал от 2-3 дни се провеждат третирания с дим от див розмарин. Това се прави вечерно време, когато пчелите се събират в кошерите. За тази цел през долната прелка от пушалката се пускат 20 кълба с лечебният дим и прелката се оставя затворена в продължение на 20-30 min.
Има емпирични наблюдения на полски, руски, украински пчелари, че третирането с див розмарин благоприятно влияе върху яйцеснасянето при пчелната майка. Няма сведения за негативното влияние върху откритото или закритото пило вследствие на опушване на пчелното семейство с див розмарин.
Канди с див розмарин
Дивият розмарин може да се използва и като канди. За тази цел, в емайлиран съд се наливат 5-6 kg качествен пчелен мед, в продължение на 6-7 h се допи на температура не по-голяма от 45оС. В разтопеният мед се добавят добре надробени листа от дивият розмарин (Herba Ledi palustris), старателно се разбъркват и плътно се затваря да престои в продължение на 5 дни. Температура в помещението не трябва да надвишава 15-20оС с цел предотвратяване на ферментация. Суспензията се филтрира и с помощта на пудра захар се правят питки до твърда маса. Теглото на една питка е около 1.00-1.20 kg.
Основно правило:
Подобно подхранване се прави тогава, когато настъпва есента, наличие на студени нощи, в гнездата да няма открито пило, а прелките са отворени с широчина около 2-3 cm. След 5-8 дни по пчелите почти не остават акари (Varroa destructor).
Третиране с див розмарин (Rhododendron tomentosum), коприва (Urtica) и бял равнец (Achillea millefolium)
В 40 литров съд (повече от половина на съда) се слага див розмарин, а останалото количество се запълва с коприва (Urtica), добавят се няколко клонки от бял равнец (Achillea millefolium). Сместта се залива с вряла вода. Половин час съда се държи на умерен огън, като две денонощя след това, той по естествен път се оттоява. Може да се извърши и прецеждане. На 3 литра от сместта се добавят по 0,5 kg пчелен мед, налива се в специално подготвена за целта пчеларска пръскачка. Пчелите по питите се опръскват в норма 300 g работен разтвор на пчелно семейство. От юни месец третирането може да се извършва по 2 пъти в месец до края на септември. При наличие на кражба при пчелите мероприятие се пракратява!
Паста от див розмарин (Rhododendron tomentosum)
Пастата от див розмарин (Rhododendron tomentosum) се препоръчва да се използва като се намазва прелетната дъска на кошера, а също така върху дъното на кошера се слага намазана хартия или картон. Целта на подобно мероприятие е профилактика с възбудителите на аскосферозата и нозематозата, които са разпространени в природата и най-вече в латентна форма на пчелините. По този начин може да се намали пренасянето на заразата с блуждаещите пчели. Преминавайки през пастата пчелите пренасят лекарството в кошера. Прилагането на пастата в различните места на кошера може да намали инвазията от някои раси мравки (Formicidae) в пчелното гнездо. След 10-тина дни в зависимост от влажността на въздуха пастата изсъхва и тя прекратява действието си.
Борба с восъчния молец
Ежегодно всяка есен след медосбора всички свободни пчелни рамки с цел тяхното им опазване от неприятели на пчелина, например, съхранявайки ги от малкия (Achroea grisela Fabricius, 1794) и големия (Galleria mellonela Fabricius, 1798 ) восъчен молец може да бъдат третирани с надробени листа от див розмарин (Rhododendron tomentosum).
Борба с вредителите (насекоми & гъби) по дървесината на кошерите
Проядените от насекомите кошери се познават по входно-изходните дупчици с малък диаметър – 1-1.5 mm. Около дупчиците се забелязва фин дървен прашец. Цикълът на дървояда е 3-4 години. Ларвите на дървояда прекарват голяма част от живота си скрити дълбоко в дървесината на вече изработения пчеларски инвентар. До това се стига, когато дървеният материал не е добре обработен и импрегниран. Прилагането на паста от от див розмарин (Rhododendron tomentosum) по всички части на кошера за дълъг период може да ги спаси от вредителите по дървесината на кошерите.

Петко Пурчев, Плевен

Прочетена 18257 пъти
Оценете
(4 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта