Ясно е разпределението на средствата от помощта заради COVID-19

Общият размер на помощта за пчеларите е 5 милиона лева, като тя ще достигне до 6285 стопанства, които ще получат по 7 лв.  на всяко пчелно семейство. Ясно е как ще бъдат разпределени парите по нотифицираната от Европейската комисия „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“, която е с максимален бюджет 72 млн. лева, съобщи Агрозона.  Днес на Управителен съвет на Държавен фонд Земеделие предстои да бъдат утвърдени указанията за прилагането на помощта. Приемат ще бъде отворен през ноември а плащанията ще бъдат извършени през декември. Със средствата ще бъдат подпомогнати близо 50 хиляди стопани от секторите животновъдство растениевъдство и пчеларство, съобщи аграрния министър Христо Бозуков.

Разчетите сочат, че  19652 животновъди ще получат 37.5 млн. лева, като средствата ще бъдат разпределени по следния начин:

  • Млечни крави в това число под селекционен контрол и биволи, месодайни крави под селекционен контрол – 77 лв.  на глава
  • Планински крави и месодайни крави/юници – 75 лв. на глава
  • Овце и кози под селекционен контрол – 19 лв на глава
  • Овце и кози планински и ПНДЖЗ -15 лв на глава
Прочетена 18319 пъти Последно променена в Петък, 29 Октомври 2021 15:40
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.