Как блокчейн може да доведе до еволюция в земеделието

Възможностите за използване на блокчейн технологиите в земеделието е темата на онлайн информационно събитие, организирано от Националната служба за съвети в земеделието. Виртуалният форум ще се проведе в четвъртък, 28 октомври, от 13,30 часа в платформата ZOOM, съобщават от държавното ведомство.

Оперативна група "Знание, опит и предприемачество" започва поредица от събития, свързани с прилагането на блокчейн технологиите в земеделието, пояснява се в анонса към събитието. Тези форуми са ориентирани както към производители на селскостопански продукти, така и към потребители.

По време на разискванията ще бъдат представени направените проучвания за възможностите за използване на блокчейн технологиите в земеделието, както и проведеното анкетно проучване в началото на годината сред производители и потребители на храни.

Участниците ще се запознаят с разработената децентрализирана система за проследяване на произхода и качеството на произведените продукти, в случая - оранжерийни зеленчуци. Ще бъде включена и информация за подкрепата на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, свързана с възможностите за реализиране ва проекти за сътрудничество в рамките на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Ще бъде представен и конкретен проект, осъществен с финансовата подкрепа на ПРСР и изпълняван от оперативната група с участници в нея: Виктор Асенов, земеделски производител на оранжерийни зеленчуци, "Опора Заден България" - експериментална база по холандски модел и също зелечукопроизводители, Аграрния университет в Пловдив и Националната служба за съвети в земеделието.

Целта на проекта е да се разработи и внедри интегрирана система за управление на работните процеси, позволяваща прозрачност на технологичните производствените процеси и предоставяща актуална информация за процеса на отглеждане на продукта (използвани ресурси и обработка на продукта). Сред приоритетите на проекта е чрез използване на блокчейн технология да се провери как прозрачността в екосистемата на веригите за доставка на хранителни продукти води до повишаване на доверието между участниците във веригата на доставка, в т.ч. и до ориентиране на демографски групи, които са готови да заплатят по-висока цена при гарантиран произход и качество на предлаганата храна.

Участието във форума е безплатно, но се изисква предварителна регистрация.

Линк за регистрация: https://forms.gle/yZZG1Ss2s6nutm2x6

Линк за достъп: https://zoom.us/j/98128127471

ID на семинара: 981 2812 7471

За допълнителна информация и въпроси бихте могли да се свържете с организаторите на събитието на ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и тел.: 0887 066 063.

Как блокчейн технологията може да бъде полезна в селското стопанство? Този въпрос се обсъжда отдавна, а екипът на zemedeleca.bgпредстави на читателите си разработка по темата точно преди три години (Блокчейнът може да реши проблеми, от които страда агробизнесът). От материала може да научите повече за опита на държави с модерно земеделие в тази насока.

Накратко: все повече експерти са убедени, че тази технология ще доведе до мащабен еволюционен скок в селското стопанство, тъй като прави процесите по договориране по-лесни, по-бързи, по-сигурни, по-прозрачни, намалява разходите, анулира бюрократщината и излишните посредници, може да облекчи значително доставките, а всичко това стабилизира доверието. Това става чрез защитена база данни, която ползват всички по веригата от производителя до крайния потребител. Смисълът на технологията е способ за съхраняване на информация в компютърна мрежа, който представлява непрекъснато нарастващ списък от компютърни записи („блокове“), свързани помежду си и кодирани. Всеки „блок“ съдържа данни за предходния, което осигурява хронологична цялост на веригата назад до самото й начало. Тази технология е замислена като гарантираща сигурност чрез самия си дизайн, защото не позволява модифициране на данните. Така в нея могат да се записват трансакции между двама участници по начин, който е устойчив и подлежи на проверка. Участниците в мрежата са равноправни и спазват определен протокол за валидиране на новите „блокове“. Веднъж валидиран и записан, никой „блок“ не може да бъде променян, без да се променят всички следващи.

Стоимена Александрова

Прочетена 17127 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.