Две огнища на Африканска чума обяви Агенцията по храните, този път - при диви свине Избрана

Стоимена Александрова

Нови две огнища на Африканска чума по свинете са регистрирани в областите Монтана и Перник, този път - при диви прасета, става ясно от заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Христо Вълчанов. Положителните резултати са получени след изследване на проби в Националната референтна лаборатория в София.

От документа се разбира, че става дума за вторично възникнали огнища на територията на Държавното горско стопанство в Берковица и в района на село Чуйпетлово, Пернишко. Заповедта е сведена до съответните ресорни служители в Министерството на земеделието, храните и горите, БАБХ, ветеринарните лекари, собствениците на свине, ловците и кметовете в засегнатите населени места от двата региона.

Действията за ограничаване разпространението на заболяването ще бъдат съобразени с указанията, утвърдени със заповед на министъра на земеделието, хроните и горите от 6 януари 2020 г. В текста се определят редът и мерките, които трябва да предприемат лицата с компетенции по Закона за лова и опазване на дивеча при констатиране на Африканска чума при диви прасета, като е разширен обхватът на ловно-стопанските райони с риск от разнасяне на заразата. Предвидено е горски служители и ловци да претърсват територията им за умрели диви свине или животни с нетипично поведение. Определени са правилата за биосигурност, начините за вземане на проби и изпращането им за изследване, конкретизирани са задълженията на служителите от горските и ловните стопанства.

Прочетена 7322 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта