Директните плащания имат важна роля в подкрепа на приходите на земеделците

Директните плащания подкрепят и стабилизират значително доходите на фермерите. Те имат важна роля в земеделието. Пазарните мерки, европейските схеми за качество и различните мерки в подкрепа на селските райони допринасят за нарастването на производителността и също имат своята роля в подкрепата на доходите на европейските земеделски производители, като регулират цените и подобряват конкурентоспособността. Въпреки всички усилия, обаче, пропастта между приходите на работещите в земеделието и тези на работещите в другите сектори на икономиката, остава значителна. Това са част от основните изводи в изследване за въздействието на директните плащания върху производството на храни, публикувано днес от Европейската Комисия.
 Базирано на различни проучвания и икономически анализи, изследването е насочено към целите, поставени от стратегията От фермата до масата, и е отговор на предизвикателствата, поставени от пандемията от К-19.

 Изследването подчертава, че мерките за подкрепа на позеленяването на земеделието имат някакъв ефект, но се нуждаят от допълнително прецизиране. Все още ролята на директните плащания остава водеща. Средният размер на подкрепа на директните плащания в доходите на земеделците в ЕС е 26 на сто, а общо с останалите мерки - 36 на сто.

 Изследването подчертава, че механизмите за преразпределяне на плащанията имат някакъв ефект върху дребните фермери, но не достатъчен.

Прочетена 762 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта