Седмото издание на Национален фестивал „Семе българско“ ще се проведе на 15 и 16 май

И тази година домакин е гр. Севлиево с парк „Казармите“, а мотото „Предай нататък” на събитието се очаква да остави ярък отпечатък в съзнанието на всички участници и гости, убедени са организаторите от Община Севлиево. 

Фестивалът ще събере на едно място пазителите на българския фолклор, народни художествени занаяти, местни вкусове и безценни семена, припомняйки силата на българския дух и нашите корени. Така участниците в него ще почетат мъдростта на предците и ще предадат нататък най-съкровеното от българските традиции, съхранили ни като народ с ярка идентичност. 

Тазгодишното издание на фестивала е седмо, а първите 7 години са най-важни, акцентират организаторите и затова са решили да припомнят и претворят 7 от най-хубавите инициативи, реализирани от началото на „Семе българско“ до днес: да бъдат засадени 7 дръвчета, да бъдат пуснати 7 бели гълъба, да бъде изтъкана 7-цветна черга, да бъдат омесени и наречени 7 вида хляб, да покажат 7 автентични български носии от различни краища на страната, като разкрият тайните, вплетени в тях, да бъдат издирени 7 пъти по 7 вида семена от български автентични сортове зеленчуци и след това поставенив техния нов дом - инсталацията, монтирана в парк „Казармите” под формата на кошер.

С цел популяризиране на основните дейности на Академията и представяне на семена от автентични сортове зеленчуци, в първия ден на фестивала участие ще вземат и някои от институтите към Селскостопанска академия. 

Институтът по розата и етеричномаслените култури към ССА вече изпрати семена от етеричномаслени растения. 

Институтът по зеленчукови култури „Марица” – Пловдив ще представи семена от автентичните сортове зеленчукови култури: домати сорт „Розово сърце”, „Миляна” и „Идеал”, краставици сорт „Тереза”, пипер „Ивайловска капия”, „Капия УВ Вертус” и „Български ратунд”, бяло главесто зеле „Балкан” и пъпеши „Победител”.

С участието си на Националния фестивал „Семе българско“ Институтът по растителни генетични ресурси (ИРГР) „К. Малков” – Садово ще популяризира българския сорт пшеница „Победа”, широко разпространения роден сорт фъстъци „Калина” и други сортове от тази култура, като „Кремена”, „Цветелина”, „Орфей”. Ще присъстват и сортовете сусам „Невена” и  „София”, голозърнестия сорт овес „Мина”, както и сорта ръж „Милиниум” – единственият български  в официалната сортова листа. Най-добрият зимен фуражен сорт грах за зелена маса „Мир” на ИРГР ще бъде сред българските семена на фестивала. До него ще бъдат и  сорта бурчак „Родопи” - вид фий, използван за лечебни цели. Институтът в Садово ще покаже и местни популации: медоносното растение фацелия, етеричномаслените култури резене и лавандула и ароматната подправка босилек.

Демонстрациите и дегустациите остават неизменна част от фестивала. Те ще допълнят усещането за българско и родно с познатите аромати от нашето детство. „Ще допишем и книгата, която нарекохме „За мен България е...” и заедно, на база Вашите мисли за родината, ще изработим 7 послания - основа, върху която да градим следващите поне седем издания на фестивал „Семе българско”, четем в амбициозната програма на събитието.

И всичко това на 15 и 16 май, 2021 г. в парк „Казармите” в Севлиево – там, където от кълна до върха - всичко е българско!

Прочетена 797 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта