На датските фермери ще изплатят 1,7 милиарда евро за унищожаването на норките

Европейската комисия одобри плана на датските власти да изплатят 13 милиарда датски крони (1,74 милиарда евро) на фермерите и предприемачите, пострадали от решението за унищожаване на популацията на норки в страната, за да се предотврати разпространението на коронавируса. 1,2 милиарда евро ще бъдат отпуснати за компенсиране на временното прекъсване на работата на фермите за норки поради наложените от властите забрани за отглеждането на тези животинки, други 538 милиона евро ще бъдат изразходвани за плащания на фермери и предприемачи, които искат да прехвърлят на държавата бизнеса си, свързан с отглеждането на норки, обработването на кожи и др. Брюксел даде разрешение за тази схема, отчитайки, че тя е в съзвучие с правилата за държавна помощ в Общността.

Ще припомним, че през ноември м.г. датските власти наложиха унищожаването на всички норки, които се отглеждат в страната заради кожата им. Причината бе, че в няколко ферми за животни бе открита особено стабилна мутация на коронавируса, която може да бъде предадена на хората. В резултат на това популацията на норки в страната – около 15-17 милиона екземпляра – беше унищожена. Освен това датските власти въведоха забрана за отглеждане и развъждане на норки до януари 2022 г. 

Дания е вторият по големина производител на кожа от норки в света и един от основните износители; повече от хиляда ферми се занимават с тяхното отглеждане. Страната произвежда приблизително 17 милиона кожи годишно, 40 процента от световното производство на норки.

Прочетена 894 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта