Цената на слънчогледовото олио в Украйна достигна връх от 1540 US$/т

Ценатанаслънчогледовотоолио в Украйна достигнавръхот 1540 US$/т,анаслънчогледовосемевкраянам.марте 750 US$/т. Вследващите 1-2 годинисветовнитецениназърнениимаслодайникултурищеостанатвисоки,катофинансовитестимулизасправянесКОВИД-19 кризатаподсилватликвидността,коетовървиснискипреходнистоковизапасивсветовенплан.

Цените на палмовото масло вИндонезия продължават да се покачват и в края на м.март са 1120 US$/т. Силното търсене и макроикономическите предпоставки за световната икономика допълнително поддържат ценовото нарастване,което дори при леки корекции надолу,не предполага по-големи понижения.

Селското стопанство на Украйна генерира около една четвърт от общото земеделско производство на Съветския съюз, произвеждайки много зърно, мляко, месо и зеленчуци за останалите бивши републики. Традиционно страната е един от водещите световни производители и износители на зърно.

Селско стопанство в Украйна е в период на възстановяване след кризата, предизвикана от трансформация на собствеността и преминаването от планова в пазарна икономика. От друга страна, страната е във фокуса на световната общественост във връзка с вътрешната политическа криза, острите противоречия с Руската федерация, вътрешното политическо противопоставяне и размирици.

Таня Атанасова

Прочетена 1263 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта