Има промени в лозарската мярка „Събиране на реколтата на зелено” Избрана

За финансовата 2021 година по мярка „Събиране на реколтата на зелено“ се предвижда удължаване на срока за подаване на заявление от страна на производителите на грозде в Изпълнителната агенция по лозата и виното до 21 април, след като земеделското министерство предложи промени в Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г., които се обсъждат до 13 април 2021 г.

С промените на същата наредба в края на февруари т.г. пък се предвижда до 13 май да бъдат уточнени размерът  на финнасиране и документите за кандитастване по мярката.

Максималният размер на финансовата помощ ще бъде до 70 на сто от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи, произтичаща от прилагането на мярката.

Срокът, в който се предвижда да отвори мярката за прием на документи, ще бъде от 17 до 28 май т.г., а срокът, в който трябва да бъдат извършени операциите по ръчно отстраняване на гроздовете е до 28 юли 2021 г.

Според втората ревизия на Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор в България за периода 2019-2023 година мярката „Събиране на реколтата на зелено” има потенциал да обхване около 2 250 ха от всички площи, засадени с винени лозя в България.

Преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете (отстраняване на зелените гроздове; почистване на площта, извозване на отпадъците) са определени в размер на 1 155,48 лв./ха.

Загубата на приходи, произтичаща от прилагането на мярката, се изчислява на база среден добив на хектар от заявените площи за период от две години преди прилагането на мярката, но не повече от 6 300 кг/ха, умножен по цената за килограм грозде, определена със заповед на министъра на земеделието, храните и горите за нуждите на мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ – обезщетение за загуба на доход.

Прочетена 1624 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта