Премиерът Борисов отиде и при земеделците

В един ден премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева проведоха няколко срещи със земеделски производители, сред които зърнопроизводители и животновъди. От прессъобщенията на пресцентъра на Министерския съвет се вижда, че премиерът се отчита за свършeната работа през изминалия мандат.

„По време на мандата осигурихме над 11 милиарда лева за развитие на земеделието, като само през изминалата година дотациите са за повече от 3 милиарда лева“, е посочил премиерът, който е посетил биволовъдната ферма на Мария Степанчева.

Борисов е отчел още, че „благодарение на последователната политика на правителството през четирите години бяха постигнати с 1,8% нарастване на стойността на продукцията в сектор животновъдство и устойчиви нива от около 4 млрд. лева годишно на Брутната добавена стойност в отрасъла. В рамките на миналата година сектор животновъдство получи подпомагане в размер на над 315 млн. лв. Животновъдите имаха възможност да кандидатстват и по извънредната мярка за COVID-19, която бе с финансов ресурс от близо 80 млн. лв.”.

Министърът на земеделието Десислава Танева пък е съобщила новината, че от 19 април т. г. е предвидено да стартира приемът на проектни предложения по подмярката за инвестиции в земеделските стопанства по подмярка 4,1, която е една от най-атрактивните в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

По нея все още тече обществено обсъждане. А през следващите два месеца земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над 650 млн. лв., съгласно индикативния график на фонд ,,Земеделие”.

При среща с представители на земеделския бранш премиерът Бойко Борисов отчете, че кабинетът е „изпълнил ангажиментите си към производителите в рамките на мандата. Миналата година те получиха най-високото подпомагане, осигурявано досега, което се дължи на целия набор от инструменти, които Европейската комисия разреши на всяка страна членка като обезщетения заради ковид-кризата “, съобщиха от пресцентъра на МС.

Премиерът е добавил също, че земеделските стопани всяка година получават по 1,6 млрд. лева само по линия на директните плащания. Земеделският министър Десислава Танева пък е добавила, че 18,5 милиона лева под формата на помощта по „де минимис” са предоставени на земеделски стопани от седем области в страната, с които са компенсирани щетите им от сушата.

„Подпомогнахме зърнопроизводителите, тъй като бе регистриран спад от над 30 % при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури“, отбеляза министърът. И уточни, че се предвижда и помощ за земеделските стопани за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. 

Министър-председателят Борисов подчерта още, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост са заложени нови 800 милиона лева за подобряване и рехабилитация на мрежата от напоителните системи в страната.

Прочетена 1919 пъти Последно променена в Сряда, 31 Март 2021 22:34
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта