Прави се проучване на разпространението на Ку-треска сред рискови групи в България

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) провеждат съвместно проучване върху разпространението на заболяването Ку-треска сред рискови групи (официални ветеринарни лекари) на територията на цялата страна. Това съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните.
В проучването са поканени да вземат доброволно участие ветеринарни лекари от всички 28 Областни дирекции по безопасност на храните (ОДБХ). Целта е да се установят както случаите с остра фаза на инфекция , така и прекарали заболяването.
Резултатите ще послужат за навременно диагностициране и адекватно антибиотично лечение на случаите на Ку-треска при официални ветеринарни лекари, както и за установяване на разпространението на инфекцията при тази потенциално рискова група. Въз основа на нивото на разпространение на Ку-треска при официални ветеринарни лекари в бъдеще могат да се организират допълнителни проучвания сред други хора, работещи в среда с повишен риск от заразяване с тази инфекция.
Поради включването на всички 28 области на страната получените резултати могат да бъдат използвани за идентифицирането на нови, високо рискови зони на циркулация на Ку-треска и тяхното включване в надзора на заболяването при животните.
Заразяването на хората с Ку-треска става най-често от преживните животни (говеда, овце и кози). Механизмът на предаване на инфекцията при човека се реализира главно аерозолно и по-рядко алиментарно или чрез ухапване от заразени кърлежи.
От 2017 г. насам, в България се наблюдават множество и различни по големина спорадични епидемични взривове с локален характер в различни части на страната, се отбелязва в съобщението.

Прочетена 3310 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта