Бракониери унищожават естествените находища на трюфели в ловното стопанство на Балчик

Увеличава се броят на хората, които незаконно добиват трюфели, алармират от Държавно ловно стопанство - Балчик. Доскоро ценните гъби бяха непознати за хората в района, но сега все повече стават събирачите, като една част от тях дори притежават и специално обучени кучета. Високата изкупна цена на трюфелите ги превърна в желан бизнес за много хора, които за съжаление вземат от гората готов продукт, като унищожават цели местообитания, а не правят нищо, за да бъдат съхранени находищата.
За да бъде съхранен този ресурс ръководството на ДЛС-Балчик въведе ред, като се издават само определен брой разрешителни за събиране на трюфели, според предвиденото по стопански план ползване, за да не се стигне до пълното им унищожаване. Определени са и местата, където може да се извършва тази дейност, като са изключени защитените територии, резерватите, базите за развъждане на дивеч и др. Регламентиран е и начинът за добиване, като събирачите трябва да представят документи и за кучетата с които работят.
За съжаление усилията на лесничеите не се възприемат добре от незаконните събирачи, които търсят бърза печалба и не се интересуват какво ще се случи с находищата след година или две. Тези хора ровят по всяко време в горите, унищожават трюфелите, гонят дивеча, замърсяват горските територии, причиняват пожари и дори поставят шипове по горските пътища, за да затруднят служителите на стопанството по време на проверка.
От ДЛС-Балчик са категорични, че ще засилят контрола и няма да позволят унищожаването на трюфелите, които са едно от природните богатства в района. Извършват се съвместни проверки с полицията и за последната седмица са съставени три акта. Служителите на стопанството заявяват, че ще бъдат безкомпромисни, въпреки заплахите от страна на бракониерите.
Ръководството на стопанството предлага да бъдат направени законодателни промени, които да регламентират добива и продажбата на трюфели в страната, за да бъдат опазени от вандалските набези. Лесничеите разчитат на гражданите и полицията, за да бъдат спрени посегателствата в горите, като в териториалното поделение се правят ежедневни проверки, а дежурните са готови да откликнат на всеки сигнал./БТА

Прочетена 2025 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта