От МРРБ клекнаха за тол системата Избрана

В понеделник пускат нов вариант на тарифите за обществено обсъждане

След заплаха за протести от бранша на превозвачите, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството клекнаха за тол системата. Ще има редукция в обхвата на тол системата, като второкласните ще излязат от нея, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, след проведена среща с превозвачите. За това настояваха и от Националната асоциация на зърнопроизводителите, както и за промяна на тарифите.

„Удовлетворени сме от решението да отпадне второкласната пътна мрежа и от намаляването на тарифите. От регионалното министерство започнаха от 72 ст. на километър, сега отиваме на 18-20 ст. на километър - за движение на тежкотоварни камиони по магистрали и първокласни пътища, което е по-близо до нашето предложение за 09-12 ст. на километър“, заяви за „Гласът на земеделеца“ Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ.

Зърнопроизводителите очакват още в първата работна седмица на парламента да бъде задействана процедурата по изваждането им от обхвата на Закона за горивата, какъвто ангажимент пое правителството.

„Всички чакаме вода – дъжд или хубав сняг в края на януари ще бъде прекрасна новина за целия бранш“, каза още Костадинов. Общо събрание на Националната асоциация на зърнопроизводителите ще бъде свикано в края месец февруари.

От понеделник ще бъде пуснат за обществено обсъждане нов вариант за тарифите на тол системата.

Тя трябва да тръгне от 1 март, като всички браншови организации трябва да съдействат максимално - при пускане на търговската експлоатация на системата да не се получат никакви катаклизми и проблеми, призова Аврамова.

Правителството и протестиращите се договориха ТОЛ системата да заработи от 1 март и в рамките на 3 месеца да функционира според предложените от превозвачите тарифи. След 3 месеца ще се проведе нова среща, за да се направи анализ дали по тези тарифи се генерират достатъчно приходи. Ако този резултат не е постигнат, ще бъдат договорени нови цени.

Правителството е заложило приход от ТОЛ системата в размер на 450 млн. лева за 2020 г. Според превозвачите и зърнопроизводителите това може да бъде постигнато и с по-ниски тарифи.

 

Прочетена 2169 пъти Последно променена в Петък, 10 Януари 2020 19:21
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта