През септември се засаждат луковичните цветя

В началото на септември е подходящото време за засаждане на малките луковици на синчец, мускари, пушкиния, хианодокса, минзухари.

Дълбочината на засаждане на луковиците (с редки изключения) е равна на три техни диаметъра (т.е. за луковици с диаметър 3 см оптималната дълбочина на засаждане е 9 cм).Дълбочината зависи и от механичния състав на почвата:при леки почви, луковиците се засаждат малко по-дълбоко, а при тежки - по-плитко.

В началото на второто десетдневие на септември се засаждат нарцисите. Ако ги засадите по-късно, луковиците не образуват достатъчно корени и загиват. Различните размери луковици се засаждат отделно, така те се развиват по-добре.

Около една седмица след засаждането на нарцисите идва времето на зюмбюлите. Правилата и за тях са същите. Зюмбюлите се нуждаят от по-плодородна почва и поради това количеството органично вещество се увеличава до 10-15 кг/м2.

През последната десетдневка на септември се засаждат и лалетата.

Ако есента е суха, засадените луковици трябва да се полеят. Луковиците на нарцисите, засадени след сухо съхранение (без корени), е добре да се мулчират с опаднали листа (дебелината на слоя да не е по-малко от 10 см), по-нататък, не се изисква тази операция (нарциси на едно място могат да останат 5-7 години).

Петър Кръстев

Прочетена 4883 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта