Зимна резитба на розата

Резитбата при розите е два вида – зимна и лятна.Зимната резитба се нарича така, но всъщност се прави рано напролет, когато премине опасността от ниски температури. Зимната или основна резитба може да бъде дълга, средна и къса в зависимост от групата, към която принадлежи сорта.

Високостъблените рози наречени още влечащи или пълзящи изискват дълга резитба, коята се състои в почистване на слабите, болните и недоразвитите клони.Короната се прорежда, като се оставят по-добре развитите клони и тези, които оформят желаната форма.

Храстовидните рози се нуждаят от средна резитба, като на летораст се оставят по 5-6 пъпки, като слабите клонки се отстраняват изцяло, а се оставят 4-5 добре развити и здрави клонки.

Последната група рози към коята спадат повечето отглеждани у нас са т.н. чайно-хибридните рози и изискват къса резитба. Те цъфтят през целия вегетационен период върху клонки от първи, втори и трети ред. Цветовете са единични, едри и на дълги дръжки. Но за да бъдат такива изискват къса резитба, т.е. в зависимост от силата на растението се оставят от 4 до 8 добре развити основни клонки, които се режат на две пъпки, а всички слаби клонки, които сгъстяват короната се премахват изцяло.

Лятната резитба при розите се състои в отстраняване на прецъфтелите цветове, като се прави по-ниско от дръжката на цвета, до по-силна, добре развита пазвена пъпка, коята да даде нов летораст със цвят.

Основно правило при резитбата на всички групи рози е винаги да се реже на външна пъпка за да не се сгъстява храста и ножицата ви да е добре наострена и стегната.

Петър Кръстев

Прочетена 5592 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта