Пролетни грижи за ягодите

Агр. Петър Кръстев

След като напролет почвата се затопли, цялото внимание на любителите в градините е насочено къмсеитбата или засаждането на нови растения – дръвчета, лозички, ягодоплодни храсти, сеитба на по хладолюбивите зеленчукови култури като бакла, грах, моркови, магданоз, копър, репички и др. Но в работния график на пролетта е важно да не забравяме за онези растения, които чакат внимание и грижи, за да можем да се радваме на добра реколтата. И ако пропуснем пролетните грижи за ягодоплодните растения, в т.ч. ягодите, ще бъде голяма грешка.

Една от първите култури в списъка на пролетното градинарство трябва да бъдат любимите на много хора от различни възрасти- ягодите. Навременните грижи в пролетния сезон ще осигурят здравето на растенията и обилното им плододаване. Вярно е, че в магазините тези плодове присъстват вече целогодишно, но вкусът на отгледаните в градината ягоди е може да се сравни с предлаганите, отгледани в оранжерии.

Ако сте пропуснали есента, засадете ягодите сега

Засаждането на ягоди в градината е едно от първите неща, които се правят през пролетта. И въпросът е не само в това, че растението се събужда рано за вегетация, но и в това, че забавянето води до по-трудно вкореняване.

В старите насаждения грижите са от фитосанитарен характер

Първо се премахват покритията от мулч или други покривни материали. Заедно с тях се отстраняват и наприятелите, ползвали мулча за зимно укритие. След това възможно най-рано се отстраняват старите и болни листа, които внимателно се изрязват с ножица и се събират, за да се изнесат от насаждението. Това дава вазможност за проветряване на растенията в насаждението и намалява риска от развитие на гъбни болести. Ако има пропаднали или силно повредени растения, те се подменят с нови.

Преди разрохкване на почвата, наторете с азотен тор

Ако ягодите се отглеждат без полиетиленово фолио те се прекопават на 8-10 см дълбочина, като преди това се разхвърлят 20-25 грама амониева селитра на квадратен метър. В случай, че се отглеждат на перфорирано полиетиленово фолио, подхранването се извършва като същото количество тор се разтваря в 10 литра вода и растенията се поливат с него.

След тези мероприятие насаждението се напръсква профилактично с меден фунгицид срещу болести.

Прочетена 6600 пъти Последно променена в Четвъртък, 08 Април 2021 16:06
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта