Трудно забележим терминатор по крушата

Агр. Петър Кръстев

Пъпките на крушата набъбнаха, има първи цъфнали цветни букетчета, но в същото време, те вече са привлекателен обект на нападение от малко невидимо насекомо. Psylla pyri, известна като крушова бълха, е трудно видима с просто око - голяма е едва 2-3 мм, но е истинска напаст от семейство Psyllidae. Вреди по крушата, като смуче сок, уврежда листата, цветовете, плодовете и намалява реколтата. Развива 4-5 поколения годишно. Презимувалото възрастно насекомо вече се пробуди от зимната анабиоза и започна активна дейност - доизхранване за полово узряване. След като достигне полова зрялост бълхата започва яйцеснасяне около основата на набъбващите пъпки.

Тъй като крушовата бълха е трудно забележима, изненадата от нея идва по-късно и е доста неприятна – завиващи се, почерняващи листа, покрити с медена роса, засъхващи и опадващи цветчета и млади цзавръзи. Нимфите и възрастните смучат сок от всички части на дървото, отделяйки концентрирана на захари течност - медена роса. Медената роса, отделяна от насекомите, запушва устицата на листната повърхност и проворкира развитието на чернилни гъбички. Размерът на нападнатите плодове остава малък, част от тях опадват, намалява растежът и на дърветата. Силното нападение от крушовата бълха може да доведе до т. нар. „псила шок“, причинен от токсини, намиращи се в слюнката на насекомото. В резултат на това се стига до преждевременно обезлистване на дърветата и опадване на плодовете. Това се отразява и на реколтата за следващата година, поради общото изтощаване на дърветата.

Поради спецификата на неприятеля, борбата е трудна

Трудността в борбата с крушовата бълха произтича от факта, че насекомите са покрити с медена роса, която ограничава достъпа на токсичния инсектициден разтвор. Затова борбата трябва да се извежда срещу възрастното рано напролет – февруари-март, преди яйцеснасяне. Подходящи са всички инсектициди предназначени за смучещи неприятели.

Добри резултати се получават и от комбиниране на инсектициди с листни торове, съдържаши химични елементи, които имат ефект на детергенти. Те разтварят медената роса, покриваща ларвите, които остават на сухо и загиват.

Прочетена 3436 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта