Добрите грижи се отплащат с добра реколта

Агр. Петър Кръстев

Овощарите, които се грижат добре за овощните градини, могат да разчитат на богата реколта. Началото на пролетта за тях означава и начало на новата вегетация на овошките. Това е и времето, когато дръвчетата са най-уязвими към факторите на околната среда, на причинителите на болести и на интервенцията от презимувалите поколения на неприятелите.

Някои пролетни работи вече не могат да се отлагат

Сега е времето, когато може да се предотврати появата на болести по дърветата, за да се гарантира тяхното нормално развитие. Започва важен период за овощарите, които подготвят овощните си градини и трябва да извършват определени сезонни дейности, необходими не само за увеличаване на плододаването, но и за получаване на висококачествени плодове.

За закъснелите овощари, началото на април е последният срок за резитба на дръвчетата. Последен срок тече за костилковите видове, които са по-чувствителни на студ. Това важи за сливи, череши, вишни и за праскови. Тези, които не са направили резитбата на ябълките, все още могат да го направят и сега, особено в северната част на страната. Но във всички случаи това трябва да стане преди цъфтежа на дръвчетата.

Резитбите са различни видове

Важно е да знаете, че техниките за резитба се различават в зависимост от вида и сортовете на овощните дървета, от тяхната възраст, както и от целта, която овощарят си е поставил.

Резитбите биват:
. за формиране – на дръвчета от 1-3 (5) години;

. за плододаване – след 3-та-5-та година, в зависимост от вида;

. за подмладяване – на стари дървета, преминали интензивния си период на плододаване;

. фитосанитарна резитба – за отстраняване на болни, сухи и счупени части от дърветата.

Независимо какъв вид е резитбата, тя включва едни и същи резитбени операции, основни от които са съкращаване и просветляване.

Фитосанитарните процедури в началото на вегетацията са особено важни

Пръскането на дърветата рано напролет е една от най-важните практики, за да има здрава и плододаваща овощна градина. Болестите и неприятелите могат да намалят не само количеството на реколтата, но също така и нейното качество. Поради това е добре да се предприемат ранни мерки за предотвратяване на заразяване и развитие на патогени.

За акарите, в случай, че температурите на въздуха вече са над 10-12°С се третира с РЗ масло - парафиново масло. Това пръскане се прави самостоятелно, поради спецификата на продукта.

Когато температурите се задържат трайно около и над 15°С, всички овощни видове могат да се напръскат профилактично с продукти на медна основа. Към тях се прибавя и инсектицид за едновременна борба с неприятелите.

Варосването през пролетта не е безусловно необходимо, но в никакъв случай не е излишно. Варта като дезинфектант, предпазва кората от някой проблеми. Чрез варосването механично се унищожават яйцата на насекомите, които са в пукнатините в кората.

Също така напролет е необходимо разрохкване на почвата под короната на дръвчетата и да се внесат торове, които да допълнят хранителните вещества в почвата.

Прочетена 4259 пъти Последно променена в Вторник, 30 Март 2021 07:43
Оценете
(3 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта