Клоновите подложки изискват напояване, а семенните са подходящи за планински условия

Най-подходящи при отглеждането на ябълкови дървета при неполивни условия, в планински и полупланински райони са семеначетата на киселицата. Най-широко използвани от клоновите подложки за ябълковите сортове са ММ 106 и М9. Тези клонови подложки трябва да се предпочитат при дълбоки, богати на хранителни вещества, добре аерирани почви, при осигурено напояване.

ПОДЛОЖКА М9

Това е подложка със слаб растеж, подходяща за гъсто засаждане. Нейната употреба се препоръчва при сортове със силен растеж като Фуджи и Гала. Тя е много подходяща и за сорта Грени смит. Доказано е, че това е най-стабилната подложка по отношение на производителност и устойчивост към гъбни заболявания. Задължително е привързването и към подпорната конструкция. Това е най- разпространената подложка в целия свят.

ПОДЛОЖКА ММ106

Проявява се като среднорастяща до силнорастяща подложка. Притежава особена чувствителност към фитофторното гниене. Избягва се употребата й при гъсти насаждения с интензвен растеж и на места с високи подпочвени води. Има добре развита коренова система, поради което не е необходимо привързването й към подпорна конструкция.

ПОДЛОЖКА ММ111

Това е подложка със среден до силен растеж. Много добре се съчетава със сортовете Ред делишес. Най- важната особеност и преимущество на тази подложка в сравнение с ММ106 е нейната по- голяма устойчивост към фитофторното кореново гниене.

Петър Кръстев

Прочетена 1726 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта