Кога и как се внасят макроелементите през вегетацията?

  • . Недостиг на азот

При недостиг на азот връхните клончета на дърветата са с дължина под 15 сантиметра, листата са светлозелени и рано пожълтяват, а плодовете остават дребни. При азотно гладуване през вегетацията може да се приложи и листно пръскане с азот. Подходящ за това е карбамидът в концентрация 0,05% (5 г на 10 литра вода).

  • Фосфорен дефицит

Симптомите на фосфорното гладуване са по-рядко явление. Симптомите на добре изразено фосфорно гладуване са слаб растеж, дребни, матовозелени листа и дребни, интензивно оцветени плодове.

  • Недостиг на калий

При умерен недостиг на калий плодовете са слабо оцветени, с лошо качество. При голям недостиг листата на дръвчетата са маслинено кафяви, завити нагоре към средния нерв с хлоротични ръбове, които прегарят. Тези признаци се проявяват най-напред в основната част на леторастите и след това се придвижват към горните листа.Чуствителност към недостатък на калий е възможен главно при песъчливи почви.

Листното подхранване с фосфор и калий се прави през юли-август. То подпомага залагането на повече плодни пъпки за следващата реколта. Но за тази цел използвайте специално формулирани за листно подхранване продукти, съдържащи тези еклементи.

Подхранването на растенията с минерални торове е отговорна работа. Не превишавайте посочените от производителите концентрации, използвайте продуктите според инструкциите, не пренебрегвайте техниката на безопасност.

Петър Кръстев

Прочетена 5099 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта