Резитба на зелено на овощните дървета

Резитбата на зелено е коригираща предшестващата резитба. Тя се прилага когато:

- липсва завръз поради лошо опрашване или окапване на плодовете;

- като средство за прореждане на плодовете;

- за проветряване и просветляване вътрешността на короната.

Лятната резитба се състои в отстраняване на зелено на цели леторасти, на излишни връхни части на съкратените през зимната резитба клончета или на преждевременни леторасти по продължителите на скелетните клони или на полускелетните разклонения.

Отстраняват се всички лакомци, които са се развили на неподходящи места и не могат да бъдат използвани за попълване на скелета. При лакомци, израснали на подходящи места, се налага да се приложи лятно превиване. Това е извънредно важна и полезна операция, тъй като благоприятства развитието на водача и на продължителите на скелетните клони. По този начин се ускорява формирането и се съкращава времето, необходимо за окончателното изграждане на скелета.

Ако на изрязаните на 3-4 пъпки клончета при зимната резитба на слабо растящите ябълкови и крушови дървета от долните две пъпки се развият дълги "дървесни" леторасти вместо очакваните къси плодни клончета, извършва се лятна резитба на най-долното леторастче, като то се пензира на 5-6 листа. Може да се постъпи и по друг начин. Долните два леторасти се съкращават близо до основата, а горните се пензират на 5-6 листа.

При прасковата се премахва дървесната част над заместителите при неродилите смесени клончета или след като е обран плодът. По този начин заместителите се хранят по-добре и се засилват.

Петър Кръстев

Прочетена 5197 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта