И овощната градина страда от продължителен дъжд

Дърветата и храстите страдат от продължителни дъждове не по-малко от зеленчуците. Основните им проблеми са листните въшки, гниене на плодовете и брашнестата мана.

Листните въшки ще откриете в големи количества по ягодоплодни храсти и овощни дървета. Това се дължи на факта, че поради изобилието от влага растежът на растенията се забавя. Младите листа остават нежни по-дълго времеи са много апетитни за листните въшки.
За контрол на насекомите е най-добре да се използват инсектициди. Ако използването на химия по някаква причина е нежелателно, тогава засегнатите растения могат да бъдат третирани с настойки от лют пипер или чесън. Пиперът се пръска в съотношение 1 ч. лъжичка за 1 литър вода,а чесън - 1 глава чесън на 1 литър вода.

Гниенето на плода засяга както ягодоплодните храсти, така и ябълките и крушите. Голяма е опасността от късното кафяво гниене за тези плодове, които остават за дълго време на дървото.

Касисът и цариградско грозде при продължителни дъждове заболяват от брашнеста мана.

Срещу тази болест, може да се използва разтвор на сода и течен сапун, който е ефикасен не само за плодове и ягодоплодни култури, но също така и за зеленчуците. За неговата подготовка е необходима топла вода 10 л (30-35 градуса), добавят се 20-30 г сода и 10-15 г сапун. Необходимо е да се пръскат не само засегнатите, но за превенция и здравите части от растението и почвата около него.

За да се подобри аерацията на почвата, окопайте почвата около растенията. Премахването на плевелите е друг важен начин да се помогне на градината, която страда от продължителни дъждове. Плевелите не позволяват на излишната влага да се изпари. Това може да доведе до заболявания, които засягат корените.

Всеки храст, дори и с малки признаци на увреждане, трябва незабавно да бъде обработен, за да се предотврати разпространението на болести.

Дървените стърготини са подходящ мулч при ягодите. Те предпазват почвата от ерозия, предотвратяват растежа на плевелите, задържат влагата в сухи дни и абсорбират излишната влага в дъждовни дни. Под растението преди дъжд сложете сухи стърготини. Стърготините по време на дъжд абсорбират влагата, като по този начин защитават кореновата система от загниване.

Петър Кръстев

Прочетена 2904 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта