Мерките след градушка са според повредите

В зависимост от повредите съответно са и мерките, които трябва да се предприемат от стопаните за опазване на дръвчетата от неблагоприятните последици от градушката. Най-добре е веднага след градушката да се направи пръскане на всички дървета - и млади и стари. Целта на това третиране е бързото зарастване (калциране) на раните, за да не се превърнат те във входни врати за причинителите на болести. Този процес се благоприятства от фунгициди, които съдържат елемента мед. Такива са бордолезов разтвор , Шампион и друти.

РАНИТЕ ПО ДРЪВЧЕТАТА СА ОПАСНИ

Всички вече знаят, че раните независимо от какво са причинени, от бури, градушки или резитби са врата за навлизане на различни болести причинени от гъби или бактерии. Затова е добре да се прецени дали повредите са довели до рзкъсване на кората. Може да се наложи дори да се отстранят силно повредените части и раните да се замажат с блажна боя или латекс.

Ако след силна градушка завърза на дървото е опадал, не бива да го изоставяте - продължете с пръсканията за болести и неприятели, за да може на следващата година да очаквате плод.

Особено неблагоприятна е градушката по време на наедряване на плодовете на дръвчетата. За да ги запазите от загниване, напръскайте веднага след събитието

Петнър Кръстев

Прочетена 4277 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта