×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Чернилката по кората на сливите е от щитоносните въшки

През май започва излюпването на новите поколения от различните видове щитоносни въшки, в т.ч. и на сливовота щитоносна въшка.

Излюпените ларви на сливовата щитоносна въшка се разпълзяват по долната страна на листата. При масово нападение на един лист се срещат до 50 ларви. Те са много лакоми и тъй като смучат сок в количество няколко пъти повече от техниия обем, отделят го през кожата си във вид на медена роса, която замърсява листата. По-късно там се развиват чернилни гъбички, които пречат за нормалното функциониране на листата. Растенията отслабват, а това се отразява на добива и качеството на плодовете. През зимата повредената кора опадва. Нападнатите дръвчета са склонни към измръзване и ако не се води борба с неприятеля загиват за няколко години.

Сливовата щитоносна въшка има две поколения, първото от които се излюпва и разпълзява през май. Това е и най-подходящия момент за борба с тях, тъй като в началото ларвите са без щитовидното образувание, което се образува по-късно и ги защитава от химична интервенция и естествени врагове.

Имайте предвид, че ако водите редовно борба с останалите вредители по сливата, инсектицидите използвани за борба със сливовия плодов червей, са ефективни и срещу ларвите на сливовата щитоносна въшка.

Щитоносните въшки имат много естествени неприятели. Калинките, златоочиците и някой видове дървеници се хранят с ларвите на тези вредители. В естествени условия обаче, популацията им е недостатъчна, за да реши изцяло проблема с вредителите.

Петър Кръстев

Прочетена 1454 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта