Как да получим по-голяма реколта от черешите

За да получим добра реколта от сладки череши основното нещо е да си купим подходящ сорт за района. Науката не стои на едно място и сега има много сортове череши, които могат да издържат дори на 30 градуса под нулата без да измръзнат.
Важно е мястото на което ще засадим черешата. Дървото трябва да бъде разположено от южната страна на сграда, за да бъде защитено от ветровете. Черешата не обича вятъра. Ако има възможност е добре да засадим дървото на най-високото място в градината, защото черешата не обича високи подпочвени води. Черешите предпочитат песъчливи и леки глинести почви.
В много градини, дори най-добрите сортове на практика не дават добра реколта. Това е защото при черешата има особености: тя съдържа голямо количество вода в тъканите на кората, много повече от всяко друго дърво. Ето защо, за всяка череша е опасен студа, придружен със силно слънцегреене - кората веднага ще се нацепи. Пада имунитетът на дървото, появява се смолотечение, гъбни болести, дървото не дава ежегодно плодове. Ако сортът не е устойчив на ниски температури, дървото може да измръзне. За да се избегнат всички тези проблеми, е необходимо стъблото и основните клони да се обвързват с дебела хартия на достатъчна височина през зимата - най-малко 1,7 м. Това не трябва да се прави още през есента.
Петър Кръстев

Прочетена 4831 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта