Мъховете

Повече полезни, отколкото вредни

Повечето от мъховете и лишеите по овощните дървета несъмнено са вредни, угнетяват растенията не директно, а с вредните киселини които отделят при развитието си. За да се спасят от тях, градинарите наесен трябва да почистят стеблото, да го напръскат с вар и син камък и да го варосат.

Но има и друг мъх от род Сфагнум (Sphagnum), така нареченият - блатен мъх, който е незаменим помощник на градинаря. Ще го намерите само по постоянно влажни или периодично обилно навлажнявани места, главно към горната граница на буковите и особено сред иглолистните гори или над тях, по безлесните високопланински плата, около изворите, край потоци или по заблатените брегове на езерата.

Сфагнумите ще разпознаете лесно дори само по начина им на растеж. Те образуват винаги или правилно закръглени възглавничковидни чимове, високи 50-60 см и с диаметър няколко десетки сантиметра (често се сливат в неправилни възвишения с многобройни куполовидни върхове), или изграждат непрекъсната покривка по стотици и хиляди квадратни метра.

Сфагнумът има многостранна употреба

В сфагнум мъховете много добре се запазват плодове и зеленчуци при съхранение. При размножаване на овощните, калемите също могат да се съхранят с мъха. В полиетиленова торбичка на дъното се поставя влажен мъх, койте е отличен стимулатор за образуване на корени. Калемите се поставят в мъха и торбата се завързва. Блатният мъх също е много добър материал за запазване на растителен материал изпратен по пощата.

Благодарение на високото съдържание на йод, блатния мъх има много добри бактерицидни и дезинфекционни свойства. Сфагнум мъховете се използват при трайните насаждения за обвиване на стеблата преди настъпване на зимата – те запазват дърветата от измръзване, слънчеви нагрявания и замръзвания през зимата, водещи до загиване на кората.

Сфагнум мъховете са основната част на торфът, който ползваме.

Сфагнумите могат да живеят столетия и хилядолетия на едно и също място. Те непрекъснато нарастват на височина с връхната част на стъблата си, а долните им части постепенно умират и заедно с остатъците от други растения, които живеят с тях се превръщат в торф. Едновременно те се разрастват встрани, като обхващат все нови и нови площи. Така с течение на времето се образуват торфищата (затова сфагнумите, като главни торфообразуватели носят и името торфен мъх). Торфът, натрупан в тях, след като се изсуши може да служи за постилка в оборите, а също за торене в градинарството, овощарството и цветарството. Сгагнумите имат свойството да унищожават бактериите или да потискат развитието им. След изсушаване могат да се използват под формата на сфагново-марлени превръзки за превързване на гнойни рани при хора и при селскостопански животни. В сфагнови мъхове се отглеждат и орхидеите в оранжериите на ботаническите градини.

Прочетена 52767 пъти
Оценете
(1 глас)

353 Responses Found

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта