Защо разсадът от домати се къдри и листата почервеняват? Избрана

Разсад домати на перваза на прозореца символизира наближаване на лятото, горещото слънце и дългоочакваното зеленчуково изобилие Понякога обаче младите насаждения, които изглеждаха енергични и зелени, изведнъж започват да стават подозрителни и ви карат да се притеснявате. Нека да видим каква е причината за „доматеното отмъщение“.

Ще започнем с най-популярния проблем, който градинарите обсъждат в Интернет от година на година: „Моят разсад има листа, които се навиват, какво да правя?“ Като оставим настрана възможностите за заразяване с болести, най-очевидният отговор е неадекватното поливане и температурата. С други думи, растенията активират механизъм за самозащита в отговор на неблагоприятните условия.

Освен това по естеството на усукване на листата можете да определите

къде точно е отклонението.

1. Кожено руло

Симптоми. Долните листа се издигат нагоре и стават кожести, останалите се извиват, но няма драстични промени в цвета или поява на петна.

Причина . Разсадът е наводнен и е създадена прекалено влажна среда, наподобяваща тропическо ежедневие по време на дъждовния сезон, така че листата заемат защитни позиции, за да отблъснат излишната вода. Това специфично състояние е типично за отглеждан недорасъл или попреминал разсад, който най-често не е пикиран в точния момент.

Решение. Преди пикирането (пресаждането на закрито или в леха) внимателно извадете разсада от контейнера, без да разбивате кубчинката, внимателно отстранете част от почвата и прилежащата коренова система, обвийте корените с вестник и оставете за известно време хартията да попие излишната влага. След това присадете в по-широкото място, полейте и изчакайте няколко дни, преди да поливате отново.

2. Горещо, още по-горещо

Навиването на листа в разсада може да бъде причинено и от обратния ефект – неравномерно поливане, висока температура и периоди на засушаване.

Симптоми. Листата се навиват нагоре, за да задържат вода, но не стават кожести.

Причина. Дори пропускането на един ден без поливане може да накара растението да започне навиването на листа. Ситуацията може да бъде провокирана от горещото осветление на лампите или от сух въздух в отопляемите къщи.

Решение. За основата изберете отначало смес, съдържаща перлит или вермикулит, естествени минерали, които задържат влага и я разсейват, когато е необходимо. Поддържайте сместа постоянно влажна, но не мокра, за да предотвратите изсъхването и удавянето на разсада.

3. Мъртва вода

Симптоми. Ако къдренето продължава, след като сте коригирали графика си за поливане, помислете за водата, с която поливате като възможен източник на рисков фактор.

Причина. Водата, дори от чешмата, съдържа соли, хлор, минерали и флуорид, като всички те могат да се натрупват в почвата на отглежданото растение, причинявайки върховете на листата да „изгорят“, да покафенеят и да се извият.

Решение. Използвайте система за филтриране или водата да престои поне една нощ преди поливане.

Защо на доматения разсад листата почервеняват и растението престава да расте?

Това е вторият често срещан проблем и е свързан с недостиг на фосфор.

Фосфорът е основно хранително вещество за развитието на коренната система и когато липсва, растежът спира и жилките по листата изглеждат като оцветени в лилаво или червено. Фосфорът се усвоява по-лошо в студена почва.

Решение. Проверете pH на почвената смес, когато субстратът е твърде кисел или алкален, разсадът няма да може да усвои фосфора. Нанесете течен листен тор с фосфор в половината от дозата, препоръчана за възрастни домати. Обърнете внимание на температурата и ако почвата е твърде студена – около 15 С и по-ниска през деня, тя трябва да се повиши до 25–27 градуса. Постарайте се контейнерът с разсад да бъде затоплян допълнително.

Зачервяването на листата може да бъде едновременно придружено с "къдрене". Това се дължи на повишените нива на антоцианин, лилаво оцветен пигмент. Той се натрупва, когато растението е стресирано и нормалното функциониране на неговите системи е нарушено.

За финал, коригирайте грешките и дайте шанс на доматите си да се възстановят – успехът е във вашите ръце!

Прочетена 5677 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта