И доматите си имат компаньони Избрана

Пет придружаващи растения, които гонят вредители, намаляват плевелите и спомагат за постигане на високи добиви

Замисляли ли сте се дали сред познатите ви растения има такива, които могат да се използват за стимулиране зреенето на домати, за повишаване на техния добив и защита? Да, става дума за засаждане на растения – компаньони. Този метод е дълбоко вкоренен в градинския фолклор, но днес вече е потвърден от научни експерименти. В общността на учените обаче партньорството между растенията не се тълкува като спътници за засаждане, а се нарича поликултура. Но от промяната на названието смисълът не се променя: съществуват методи за комбиниране на растенията с цел извличане на ползи. Предложените партньорства на доматите със сигурност ще бъдат полезни за любителите градинари, на които често, по неизяснени причини, реколтата им е поразена.

Понякога такива партньорства се поддържат от две растения, отглеждани едно до друго. В други случаи растенията се засаждат последователно едно след друго, на същото място. Най-напредналите "мултикултуралисти" дори успяват да създадат градини, където съпътстващите култури осигуряват благодатна среда не само за самите растения, но и за полезните насекоми.

Ето ви пет възможности за избор.

1 репичка

  1. Репичка. Засадените репички около основата на домати, задържат земните бълхи далеч от зеленчука.

Земните бълхи, тези малки подскачащи буболечки, са проклятие за биологичните градинари, защото обичат да се заселват в райони на плодородна почва и торища, където зимуват благополучно и се размножават безопасно. Тъй като отърваването от земните бълхи без химични препарати е много проблематично, заслужава си да им пренесете в жертва някои растения.

Земните бълхи обикновено не мигрират далеч от мястото, където живеят, така че жертвените придружаващи растения трябва да са близо до вашите домати.

Като се има предвид изборът, бълхите предпочитат листата от репички пред доматите. Голям плюс е, че репичката не само е ранна култура, но и оставя възможност за сеитба през сезона.

От съществено значение е да се предпази доматеният разсад от бълхи, тъй като зрелите растения могат да издържат на набезите от този вредител, а новопосадените млади домати наистина ще страдат.

2 босилек

2. Босилек. Към днешна дата селекционерите са създали редица студоустойчиви сортове босилек. Това растение е незаменимо за защита на доматите от трипси.

Въпреки че мнозина смятат, че миризмата на босилек, добре позната подправка, плаши трипсите, всъщност тук действа различен механизъм. Летливите химикали, отделяни от босилковите растения, маскират миризмата на домата, което затруднява вредителите да намерят своето растение гостоприемник.

Трипсите са опасни вредители за доматите, тъй като те носят вируса на петнисто увяхване, причиняват забавяне на растежа и появата на петна по плодовете.

3 копър

3. Копър. Малките цветчета от копър служат като източник на нектар и цветен прашец за много полезни насекоми, включително божа кравичка, позлатено око, паразитоиди калинки, дантела, паразитоиди, тахинидни мушички и много други. Що се отнася до доматите, малките паразитни оси, които се хранят с цветчетата на копъра, снасят яйцата си направо в гъсениците на вредителите. Колкото повече копър расте в градината, толкова по-силен е биоконтролът.

Биоконтролът е практиката за привличане, поддържане и дори пускане на полезни насекоми в зоната за естествена борба с вредителите. Съществуват десетки хиляди хищни и паразитни видове насекоми, които контролират популациите на вредителите – ентомофаги. Всичко, което трябва да се направи, е да осигурят ресурси. Тъй като на повечето полезни видове насекоми са им нужни както протеини от плячката, така и въглехидрати, някои от растенията – компаньони на доматите, им осигуряват така необходимия нектар в сюблимен момент от жизнения им цикъл. Наличието на ресурси помага на ентомофагите да останат в пределите на засадения участък. За защита на реколтата е необходимо своевременно въвеждане на правилните видове ентомофаги, чийто избор се извършва въз основа етапа на растеж на растенията, както и вида и развитието на популацията от вредители.

4 зимна ръж

4. Зимна ръж. Тази покривна култура е включена в списъка на растенията за доматен придружител заради способността й да намалява плевелите около доматите. Зимната ръж съдържа около 16 различни алелохимикала (съединения, произведени от някои растения, за да ограничат растежа на конкурентите). Зимната ръж е един от най-често изследваните и използвани примери за покривни култури, които контролират плевелите.

Алелохимикалите, открити в зимната ръж, предотвратяват покълването на семената на плевелите, но не увреждат разсада от домати, чушки, патладжани и други зеленчуци, които се отглеждат след коситбата на покривните култури. Засейте ръжта като зимна покривна култура през есента. Когато дойде пролетта, откосете растенията веднага щом разцъфнат (не подрязвайте твърде рано, иначе ще поникнат нови и не чакайте твърде дълго, защото ще пуснат семената). Оставете растителните остатъци на място и засадете разсада точно през тях. Няма нужда да нарушавате почвата с нова оран.

5 горчица
5. Горчица. Вертицилийното увяхване на доматите е проблем за много градинари. Наблюдава се при хладно време. Двата вида Verticillium преживяват в почвата като мицел, намиращ се в покой, и  микросклероции, респективно в растителни остатъци от заразени растения. Отглеждането на синапена зеленина като покривна култура преди засаждането на домати намалява разпространението на това заболяване, но само ако е засадена няколко седмици преди доматите.

Прочетена 5640 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта