ГМО: ЕС осигурява правна сигурност чрез национални забрани за отглеждане

 

Брюксел - правна сигурност за страните членки на ЕС. Четири години в Брюксел се обсъжда забраната на ГМ култури, сега Парламента на ЕС и държавите-членки се договориха.

Представители на Европейския парламент и държавите-членки се договориха за нови правила при отглеждането на ГМО в Европа. С решението, 28-те държави-членки могат да издават национални забрани за отглеждане на ГМО на територията им. Взетото решение предвижда процедура на два етапа, чрез която държавите могат да въвеждат в сила т.н. "Opt Out" мярка за генно модифицирани растения. В допълнение, тези страни, които отглеждат генетично модифицирани култури трябва да предотвратят разпространението им към съседни области.

Държавите-членки не могат да изтъкват екологични причини като правно основание за забраната на ГМО. Приемливи причини биха били единствено социално-икономическите. Тези разяснения бяха една от най-важните точки при обсъждането в  Европейския парламент.

В законодателството до момента не беше ясно дали националните забрани за ГМО са допустими. Спорно беше и дали държавите-членки, които искат да забранят отглеждането на генетично модифицирани култури, трябва да уведомят съответната фирма. Сега се дава право на държавите сами да решат дали да уведомят фирмата за несъгласието си относно отглежданите от тях култури или веднага да издадат забрана.

Според Федералното министерство на земеделието на Германия, държавите-членки не са задължени да отговарят на въпроси на фирмите. „Няма да се стига до сключването на сделки. Това е процедура на върховната власт, която не допуска преговори“, каза федералният министър на земеделието, Кристиан Шмидт. Фирмите, които чакат разрешение за одобрение на дадена област, могат да оттеглят заявлението си. Ако не го направят, държавите-членки имат възможност да забранят отглеждането по определени причини, като например социално-икономически или заради целите на селскостопанската политика.

Източник: http://www.agrarheute.com/

 

Прочетена 2138 пъти Последно променена в Вторник, 09 Декември 2014 14:33
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта