Биологично земеделие – една цел, различни пътища Избрана

Остатъците от преработката на тиквите Густав Норкарклис използва за компост

В прибалтийската страна отрасълът се развива със стремителни темпове. Разказваме ви за три стопанства – абсолютно с различна насоченост, но преследващи една цел – увеличаването на дела на органичното производство в страната

1. Фермерът Густав Норкарклис прилага затворен цикъл на производство

30 контейнера, пълни с тикви от сорт „Хокайдо“, с общо тегло 20 тона. Това е гордостта на фермера Густав Норкарклис. „Отглеждайки тикви, аз използвам само сеитбооборота като профилактика – никаква химия“, споделя тайните си той. Това правило той спазва не само с тиквите. На площ от 2000 дка Густав отглежда също овес, ръж, елда, рапица, лен, соя, грах, чушки, домати и краставици. В биологичното му стопанство се отглеждат и 27 глави едър рогат добитък. „Започнахме с отглеждането на млечни крави, след това преминахме на месодайно животновъдство. Днес предимно отглеждаме зърнени култури, а отскоро и овощни“.
Latvia12 1tab siteПреломният момент в живота на младия фермер настъпва през 1990 г., когато на неговия дядо били върнати 300 дка земя, които семейството притежавало преди Втората световна война. През 2008 г. управлението на семейното стопанство преминава в ръцете на Густав, и оттогава той се е концентрирал изключително върху биологичното земеделие.
В рамките на реализирането на стратегията на ЕС „От фермата до вилицата“, поставила за цел делът на земята, заета с биопроизводство, да достигне до 25 на сто до 2050 г., Латвия решава още по-амбициозна задача – в течение на следващите 10 години да увеличи дела на органичното производство до 30 на сто. Двигател за развитието на сектора е нарастването на търсенето на висококачествени хранителни продукти в страната. Градското население от средната класа все повече се интересува от здравословно хранене и опазването на околната среда, което позволява на латвийските биологични стопанства да разширяват асортимента на своята продукция и да я правят все по-клиентски ориентирана.
Едрият рогат добитък в стопанството на Густав целогодишно се отглежда пасбищно и има важна роля в затворения цикъл на производството. Органиката, както и компостът, се връщат в почвата, доставяйки в нея хранителни вещества. Въвеждането на разширен сеитбооборот играе ролята на алтернатива на използването на минерални торове и средства за растителна защита. С вредителите в оранжерията успешно се справят насажденията с невен. В стопанството има 5 найлонови оранжерии, те се отопляват с печка на дърва и геотермална енергия.
За щастие, фермерът няма никакви проблеми с водните ресурси – в непосредствена близост до стопанството има езеро и река, които осигуряват достатъчно количество влага на почвата дори в периоди на засуха. Но добивите от зърнените култури все пак зависят силно от климатичните условия. Така през 2017 г. добивите от овес са били 500 кг/дка, а през сухата 2018 г. – едва 100 кг/дка.
Latvia12 2 siteПрез последните години търсенето на биологични хранителни продукти в Латвия се е увеличило значително. Густав доставя тиквите, доматите и чушките, които произвежда, в местни търговски вериги. Граха продава на фирми, произвеждащи препарати на основата на белтъчини. Производителите на брашно от региона купуват от него ръж, а тиквените семки, ленените семена и зеленчуците намират своите купувачи в магазин за биопродуки в Рига.
Също в столицата на фермерския пазар фермерът продава своята продукция всяка събота. „С една ръка природата си взема своето, но с другата го връща. Благодарение на отглеждането на много култури, нещата се получават“, убеден е Густав.
Дори с оглед на субсидиите, получавани от ЕС и надбавките за биопроизводство, оборотът на стопанството с площ 2000 дка не е особено голям. Но семейството на фермера е доволно, тъй като, разполагайки със собствени хранителни продукти и енергийни източници, то може да живее автономно.
В стопанството работят трима души, ежемесечната заплата на които е 600 евро (нето). През лятото тя достига до 1200 евро.
През 2019 г. семейството е реализирало на пазара цялата произведена продукция без проблеми. „2019 г. беше много успешна за нас. Добивите бяха високи, но в същото време цените на биопродуктите в Латвия паднаха с около 30 на сто“, пояснява Густав Норкарклис.

2. Семейство Крогзем е пионер на касиса

Фермерското семейство Андрис и Диана Крогзем с радост предлага на купувачите продукция, която не се търси всекидневно – касис. Те започват отглеждането на растението на площ от 20 дка преди 12 години. Всяка година размерът на стопанството се увеличава. Днес Крогзем вече отглеждат касис на площи от 570 дка. Крайният продукт са замразените плодове. Само малка част остава на латвийския пазар, продукцията се реализира предимно в преработвателни предприятия и при винопроизводители. Лъвската част от продукцията се изнася в Полша, скандинавските страни, Естония, Нидерландия и други членки на ЕС. Днес семейство Крогзем се опитват да влязат и на пазара на сок от касис. Те започнали да отглеждат облепиха и полска детелина, които заменят с местните фермери за органични торове.
Производството на замразен касис не е единственото направление в дейността на стопанството на Крогзем. Доста съществена част заема органичното производство на фиданки на касис. Ежегодно фермерите отглеждат до 300 000 фиданки на площ от 60 дка с изкуствено напояване. Голяма част от растенията се изнася в Германия. „Много се гордеем с нашата продукция, тъй като не знаем за нито едно друго стопанство, което да произвежда биологични фиданки от касис, казва Андрис. – Вярваме, че бъдещето е на биологичното производство.“ През 2019 г. оборотът на стопанството възлиза на 615 000 евро. Ежегодният ръст е от 10 до 15 на сто. В стопанството работят петима души, заплатата на които достига до 1300 евро на месец (бруто). През летният сезон в отглеждането на фиданките работят 30 души. Всички те са местни и живеят в радиус от 30 км от стопанството.
Друг пример за латвийско биологично земеделско стопанство е това на Ренас и Елза Рагукис. Те стопанисват 2500 дка в югоизточната част на страната. На 1100 дка отглеждат пшеница, ечемик, ръж, овес, лен и грах. Но основно в стопанството им е производството на биологично мляко. По тази причина останалите 1400 дка са заети от фуражни и силажни култури. В стопанството има 31 дойни крави, 19 юници и 6 телета. Годишният обем на произведеното мляко е 190 тона. Цялото произведено количество стопаните предават в местното млекопреработвателно предприятие, което има собствена линия биопродукти. Голяма част от тях се изнася за страни от ЕС, но някои продукти остават и в местните супермаркети.

3. Стопанството на Рагукис произвежда биомляко

Latvia12 3 siteМлекопреработвателят изкупува биомлякото на Рагукис на цена от 290 евро за тон – същата, каквато е и на небиологичното мляко. „Нормалната цена на биомлякото е 320 – 340 евро за тон, но ще можем да я получим едва когато достигнем определени количества. За целта обаче трябва да отглеждаме поне 50 дойни крави“, обяснява фермерът. Оборотът на стопанството достига 143 000 евро за година.
В дажбите на кравите в стопанството на Рагукис преобладават сено, силаж, раздробен ечемик, овес, пшеница и грах, отгледани по биологичен начин. Собствените фуражи се допълват от закупени минерални добавки. Трите летни месеца животните прекарват на пасището, а останалото време – в дървен обор. Но увеличаването на животните в скоро време ще накара фермерите да преосмислят отглеждането им.

Прочетена 1184 пъти Последно променена в Петък, 02 Април 2021 10:27
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта