Експертите говорят: Защо пролет 2021 ще бъде по-различна? Избрана

На 10 февруари се проведе първото по рода си хибридно събитие в агросектора, организирано ексклузивно за най-иновативните фермери – клиенти на компаниите Байер КропСайанс, НИК и техни партньори. Въпреки че събитието бе предназначено за тесен кръг от фермери, то бе гледано от над 400 човека онлайн от цялата страна.

Nik event 324 siteПреди старта на пролетната кампания всеки един фермер се надява тази пролет да бъде по-различна. Отговорът как на практика можем да предизвикаме една по-добра година, съответно и по-печеливша кампания, разказаха от трите компании. Опит и успешни практики споделиха и водещи фермери – иноватори в България пред опитен водещ.

Събитието беше разделено на тематични панела, водени от представителите на компаниите, съпътствани от дискусии с фермери, които споделят опита си.

РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА ЗА ШАМПИОНИ

Първият панел представи Жечо Мурзов – търговски директор за България в Байер КропСайанс, направление „Растителна защита и семена“. Експертът представи решения за рентабилно зърнопроизводство наред с промоционални и ексклузивни решения, които компанията предлага за предстоящата пролетна кампания.

СЕКАТОР POWER - ЕДИН ОТ ТОППРОДУКТИТЕ НА КОМПАНИЯТА ЗА ТАЗИ ГОДИНА В ЖИТНИ КУЛТУРИ

“При това предложение ефектът на Секатор е по-добър заради неговата комбинация с Биопауър®, чрез който се получава по-категорично действие върху трудните за контрол плевели, без това да се отразява на високото ниво на селективност на продукта”, обясни Жечо Мурзов.

Компанията представи три схеми – икономична, стандартна и премиална за фунгициди в житни култури. По тази начин Байер покриват изцяло нуждите и възможностите на земеделските стопани в страната, като в същото време им гарантират максимална защита на посевите до жътва.

“В България има рекорден брой продукти за царевица. Ние искаме да ви предложим уникално адаптирано решение за всяка една ситуация”, каза Жечо Мурзов.

Je4o siteЕдин такъв нов продукт е Монсун Актив – хербицид с комплексно действие срещу балур и всички широколистни плевели. Продуктът е комбинация от две активни вещества, принадлежащи към химичната група на сулфонилуреите плюс антидот.

За своя опит с продуктите на Байер сподели земеделският производител Александър Димитров. Той е организатор производство в ППК Бръшлян, в с. Бръшлен, област Русе. Кооперацията обработва около 13 000 дка земя с основните култури за региона – маслодайни и зърнено-житни.

“Тъй като нашето стопанство се намира в района на Дунава, цялото землище е очертано с отводнителни канали. Заради появилото се и в Северна България житно заплевеляване, от миналата есен взехме категорично решение за окрайчване на тези блокове. Справихме се с Атлантис Флекс. В момента правим наблюдения на полето и изводът е, че препаратът се е справил чудесно. Относно по-сериозното заплевеляване с див овес използваме Пасифика Експерт. Това е комбиниран продукт, който работи еднакво добре срещу широколистни и житни плевели”, разказа Александър Димитров.

ИНТЕЛИГЕНТНО ЗЕМЕДЕЛИЕ ЗА ИНОВАТОРИ

Вторият панел представи Иво Куманов, управител на НИК. Акцентът тук бяха новите технологиии как с тях всеки фермер може да сее по-добре. Къде се крие прецизността и ефективността на една перфектна сеитба, разказа Иво Куманов.

“При сеитбата е важно сеялката да прилага популацията, която ние сме си поставили за цел. Когато говорим как ще бъдем по-добри през пролет 2021 г., няма как да не споменем Precision Planting. Компанията има множество продукти, всеки един от тях обаче е индивидуален и с патент”, обясни управителят на НИК.

ivoKumanov siteТой представи основните технологии за подобряване и контрол на сеитбата на Precision Planting: Delta Force, Smart Firmer, Smart Depthи Furrow Force.

“Delta Force е хидравличен цилиндър, който се управлява независимо и автоматично определя натиска. Най-голямата полза на продукта е, че благодарение на него земеделците могат да си гарантират еднакво уплътняване на почвата, което ще даде равен старт на културите”, обясни Иво Куманов.

Smart Firmer пък се доказа с това, че измерва абсолютно точно влагата в реда.

“Не може да си представите колко много варира влагата в рамките на едно поле. Продуктът измерва и температурата. Това е един от най-важните параметри, защото фермерите знаят кога е най-удачно да се постави семето. Smart Firmer показва колко еднороден е семенният канал, колко са чисти редовете и сеитбеното легло. На база на всички тези параметри може да настроим машината, така че дори сама да си променя популацията. И то по начин да увеличи популацията в зоните, в които имаме органика – съответно по-висок потенциал за добив. И да намали популацията в по-слабите зони на полето. Всичко това може да стане автоматично. Именно затова Smart Firmer е абсолютен хит на пазара и е без аналог”, разясни Иво Куманов.

Smart Depthе решението на Precision Planting за автоматичен контрол на дълбочината, в зависимост от влага и температура в почвата.

“Невинаги например 7 см е най-добрата дълбочина. Най-добрата дълбочина е тази, на която температурата и влагата е една и съща за всички растения. Именно това показват проучванията на Precision Planting. Анализите показват, че семената покълват и растенията са в една и съща фаза дори и да са на различна дълбочина, ако условията от влага и температура са едни и същи”, добави управителят на НИК.

За добра сеитба обаче е нужно и още нещо, категорични са от НИК.

“Според нас е важно и машината да слуша, да следва права линия и да се движи точно”, обясни Иво Куманов.

В това вярва и една от най-големите земеделски компании в Северозападна България. През първия месец на 2021 г. компанията изцяло модернизира машинния си парк от над 100 машини с последно поколение GPS оборудване Trimble.

„Следващото ниво е напълно автономни машини. Но как да пратим на полето тези машини, ако не сме се научили да им задаваме правилните граници, линии за навигация, правилните норми? Trimble AutoSync е един преход към автономните машини, който позволява бързо зареждане на данни и информация в реално време, заедно с предпазване от операторски грешки”, заключи Иво Куманов.

За своя опит с интелигентните системи споделят двама добре познати фермери – Стилиян Чомаковски и Александър Димитров.

Alex Stilian siteЧомаковски обработва близо 13 000 дка земя в землището на Търнава, Бяла Слатина. Той е второ поколение фермер като и в момента работи заедно с баща си.

“Оказа се след време, че инвестицията в Trimble оборудване е една от най-бързо възвръщащите се и една от най-сполучливите. Спестих от гориво, препарати, торове. Отделно намалих усилията на работниците и не на последно място – утъпкването на почвата, екологията. В един момент така се промениха нещата, тъй като преди 10 години това беше голяма иновация. Сега вече всички мои машини са с автопилот, с прецизност до 2 см и вече за мен това не е нито иновативно, нито някакъв лукс, а стандарт. Ако един земеделец иска да се развива, да бъде успешен, да постига резултати, това вече е необходимост. Дали е малък, дали е среден, дали е голям – за мен е необходимост да имаш автопилот”, категоричен е Стилиян Чомаковски.

Освен прецизни машини, НИК предлага и пробовземане и почвени анализи. Познаването на почвата е първата стъпка към успешните земеделски дейности. Благодарение на съвременното оборудване и технологии, които НИК Агро Сървис използва, тяхната лаборатория се нарежда на първо място по производителност на Балканския полуостров с дневен капацитет от над 1000 почвени проби.

“Ако жънеш различно, защо ториш еднакво вече не е въпрос за много наши клиенти. Просто защото те не торят еднакво!”, каза Иво Куманов.

Александър Димитров сподели повече за своя опит от услугата AgroBalance на НИК.

“През 2017 г. НИК дойдоха и ми предложиха да работим с AgroBalance – комплексната им услуга за почвени анализи. Аз бях малко скептично настроен. Казах си – ще дойдат, ще вземат проби, ще излязат някакви анализи, но какво ще ги правим след това тези данни? Как ще са ни полезни? Предоставих блок от 600 дка и един от 1000 дка. За мое учудване се оказа, че единият блок въобще няма нужда от фосфорно и калиево торене – нещо, което досега съм слагал. В другия блок се оказва, че вместо нормата, която аз бих заложили около 25 кг, му трябват единствено 12 кг.

Накрая същите тези блокове дадоха еднакви добиви с тези, които гледам конвенционално. По този начин спестих много количество тор. На следващата година 95-96% от площите ни разчитаха напълнона почвени анализи. Всичко в момента в стопанството ни работи с променлива норма и е по препоръките и предписанията от лабораторията на НИК.

След 4 години стигнахме до положението, че имаме само 2 зони на полето – едната няма нужда от тор, а другата е с нужда от точно определено количество. Най-важното е, че направихме хомогенни блоковете. Всеки си мисли, че блокът е едно цяло, но не е така. Това е много важно, а ние успяхме да го постигнем”, разказа Александър Димитров.

Събитието „Защо пролет 2021 ще бъде по-различна?“ се проведе онлайн в платформата ZOOM, а участниците имаха възможността да се включат в три игри, които им донесоха като награди почвени анализи от НИК, препарати за растителна защита от Bayer и др.

Коментарите от участниците по време на събитието и в деня след това бяха изключително позитивни, а въпросите не спираха да валят през цялото време в чата. Видя се, че на фермерите определено им липсват събитията, които традиционно се провеждат в началото на годината и въпреки че дигиталните такива не са като истинските семинари и няма личен контакт между посетителите, интерес не липсваше.

Нашият екип, който бе медиен партньор на събитието, очаква следващото съвместно събитие на иновативните компании!

етикети:
Прочетена 755 пъти Последно променена в Понеделник, 15 Февруари 2021 10:22
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта