Сеитбата след 10-и ноември е обречена Избрана

Без напояване, земеделието ще продължава да търпи загуби, категоричен е проф. Валентин Казанджиев, агрометеоролог в НИМХ

127238374 2683568431904887 8878208739101838144 nТенденцията към засушаване е трайна през последните 5 години, а българските земеделци продължават да работят хаотично и без да спазват необходимите срокове. Това показват наблюденията на проф. Валентин Казанджиев, агрометеоролог в НИМХ.

„В края на октомври имах дълга обиколка в страната – в цяла Източна България – от Русе до Карнобат. Онова, което констатирах, е тревожно. На много места имаше неприбрана царевица, не беше нито разорано, нито засято. Фермерите трябва да са наясно, че сеитба след 10-ти ноември е обречена. Най-късно до средата на септември всичко трябва да е прибрано от полето и до средата на следващия месец – почвата да е подготвена за сеитба, а до края на октомври, максимум първото десетдневие на ноември - в зависимост от агроклиматичните условия в различните части на страната, да е засято“, казва проф. Казанджиев.

„Без напояване, земеделието ще продължава да търпи загуби“, категоричен е той. Сега технологиите се усъвършенстват бързо и специалистите в тази насока препоръчват предпосевно поливане преди засяване на есенни култури. Това повишава с до 40% вероятността за успешно презимуване и високи производствени резултати. Според проф. Казанджиев е несериозно земеделците да разчитат единствено на милостта на небето – засушаването ще продължава и това поставя въпроса за взимането на адекватни мерки в тази посока. В този процес е добре да участва и държавата – с адекватна стратегия за напояване. „Ако правителството е планирало близо 900 млн. лева да отидат за възстановяването на напоителни системи и съоръжения, това трябва внимателно да се обмисли и инвестициите да се направят по адекватен начин. За да има полза за цялото българско земеделие. Фермерите трябва да са активна страна в този процес“, казва професорът.

Рано е да се прави прогноза за зимата, но съдейки по сезонната прогноза, идващата Коледата се очертава да e подобна на предишната – по-скоро суха, отколкото снежна. Още едно доказателство, че тенденцията към засушаване е трайна.

Анета Божидарова

Прочетена 7080 пъти Последно променена в Вторник, 24 Ноември 2020 13:22
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта