Субсидии срещу документ за платена рента? Избрана

Това залагат промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, които бяха гласувани на второ четене в комисия. За тях разговаряме с депутата от ДПС Бюрхан Абазов

126284602 409121116796332 3893867315052445166 n- Г-н Абазов, кои поправки в Закона за подпомагане на земеделските производители ще засегнат пряко бранша?

- Досега, за да се получава подпомагане, трябваше да се представи правно основание – документ за ползване, наем или за собственост. Тези два документа се считаха за достатъчно основание да се очертаят обработваемите площи и да се легитимира правото на ползване на земята и получаване на субсидии по директните плащания. От тук нататък това няма да бъде достатъчно. Освен документ за ползването на земята, трябва да има и доказателство за уредени отношения със собствениците на земя.

- Трябва да се докаже, че е платена рента?

- Да, ще се изисква документ за платена рента. Без него ще се счита, че липсва правно основание за ползване на земята.

- Къде и пред кого ще трябва да се представи този документ?

- В общинските служби „Земеделие и гори“ имат информация за платените ренти при ползването на земи от Държавния поземлен фонд. По-трудно ще стане при частно-правните отношения между ползватели и наемодатели на земя. Идеята е, при следващото внасяне на промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, да бъде изработен конкретен механизъм – кой и как точно ще удостоверява дали частно-правните субекти в тези отношения са си платили рентата. Такъв механизъм е необходим, защото държавата не притежава документите нито на общините, нито на частните стопани.

- Не очаквате ли бурна реакция на тази законодателна промяна?

- От кого? Нали трябва да защитим и малкия собственик на земя. Срещу данъчните закони защо никой не скача? Някой оспорва ли всички други вещно-правни въпроси в страната? Всяка община издава съответен документ срещу платени данъци, нали? И никой не оспорва това. Ако отидете да си подновите шофьорската книжка и имате неплатени глоби, няма как да ви издадат нова, докато не се издължите, нали? В цяла Европа така работи системата – по правила.

- Бурна реакция вероятно ще има заради невижданата суша тази година, като прибавим и Ковид пандемията – не е ли логично да очаквате реакция?

- Тук сте права. Сушата тази година наистина ще затрудни много наши земеделци да платят рентите. Освен рентите, те имат да обслужват и кредити, да плащат на доставчици на семена, торове, горива. Годината наистина е тежка и в това отношение имате право – трябва още малко да се помисли. Дали от тази година да влязат промените или на по-късен етап. Ще мислим по този въпрос.

- Каква е процедурата от тук нататък, за да бъдат окончателно приети промените в Закона за подпомагане на земеделските производители?

- Влиза в пленарна зала за второ четене. Но няма административно фиксиран срок кога точно това трябва да се случи. Има закони, които чакат от 6 месеца да бъдат гласувани в Народното събрание.

Анета Божидарова

Прочетена 29975 пъти Последно променена в Четвъртък, 19 Ноември 2020 11:05
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта