Ще „изяде” ли сушата в Добруджа и добивите от лавандула? Избрана

  • Невижданото засушаване застрашава етерично-маслените култури, особено младите насаждения

  • Пазарът на масло е в застой, цената е едва 60 лв./кг

Габриела Събева

Сушата в Добруджа се разраства все повече. Поредното изпитание, което природата ни поднася, поражда сериозни тревоги сред земеделските стопани в Добричка област. Липсата на дъжд сериозно може да навреди на една култура, известна със своята устойчивост на суша и горещини. Площите с лавандула през последните години в Добруджа рязко нараснаха и надхвърлиха вече 90 000 дка. Ароматната билка дава препитание на много земеделски стопани, които разшириха производството и дори изградиха дестилерии за етерично-маслени култури.

„В постоянна тревога сме. Сушата ще се отрази негативно на новите насаждения от лавандула, създадени през миналата и тази година”, коментира Петър Христов, председател на Асоциацията на производителите на етерични масла. Производителят уточнява, че старите лавандули няма да изсъхнат, но при тях ще се забавят вегетационните процеси. По-сериозният проблем в момента е при младите растения. Факт е обаче, че насажденията от различни възрасти ще пострадат, но в различна степен.

Цяла Североизточна България е обхваната от незапомнено засушаване. Проблемът се изостря както от липсата за поредна година на зимна влага, така и от липсата на пролетни валежи. Петър Христов отглежда 1000 дка с различни етерично-маслени култури в Шуменска област – лавандула, бял равнец, маточина, римска лайка. Изградил е разсадник в село Тригорци, Добричка област. „Миналата година по това време моите полета с бял равнец достигаха на височина 45-70 см. В момента растенията са около 15-20 см високи. Сушата оказва влияние върху абсолютно всички етерично-маслени култури”, категоричен е стопанинът.

Петър Христов не крие своите опасения, че липсата на влага по време на вегетация ще рефлектира върху добивите.

„При нормална вегетация имаме повече зелена маса и повече разклонения. Ако продължи така, сушата ще окаже влияние върху количеството етерично масло”, допълва Христов. 120 души членуват в Асоциацията, учредена през август 2020 г. в Добрич. Мястото не е избрано случайно – 40 % от лавандулата в България се отглежда именно в Добруджа. Целта на браншовата организация е да се постигнат по-добри условия за реализация на произведеното етерично масло. В момента обаче срещите и разговорите на Асоциацията са затруднени, въпреки онлайн възможностите за комуникация.

Тревожен е фактът, че 80-85 % от земеделските стопани от Добричка област не са реализирали продукцията си. В момента има непродадено лавандулово масло, произведено през 2018 г. Пандемията от коронавирус оказва негативно влияние върху пазара. „Няма никакви сделки. Ако някой търси лавандулово масло, то той дава 60 лв. за килограм качествена продукция. 250-270 лв./кг се търгуваше маслото през по-миналата година”, припомни още Петър Христов. „Тогава имахме колеги, които не продадоха на тази цена, тъй като изчакваха тя да се вдигне може би до 300 лв./кг. Така маслото остана. През миналата година цените започнаха от 80-90 лв./кг и се сринаха до 60 лв./кг масло”.

Проблемите със сушата започнаха още със жътвата на 2019 г., анализира Юлия Пенкова. „Още тогава нямаше никакви дъждове и влага. После тази зима се оказа безснежна. Стигна се до лошо наслагване на неблагоприятни фактори”, коментира Юлия, която отглежда със семейството си етерично-маслени култури още от 2010 г.

„През миналата година имаше ниски добиви, тази година се очертава пак така. Не се събуждат добре растенията, няма хубави леторасли, малко са на брой, не са изхранени”, описва ситуацията младата дама.

Очертава се нисък добив от лавандула. Това обаче може да донесе ползи на тези стопани, които имат останало непродадено масло. При очакваната лоша стопанска година количествата могат да бъдат продадени, не крие оптимизма си Юлия Пенкова. Тя допълва, че нейното стопанство е сертифицирано за биологична продукция и това страшно помага в търговията на маслото, добито от 200 дка лавандула.

Проблемите, породени от извънредната ситуация с коронавируса могат да имат още положителни последствия. „Сезонните работници са тук. Това са хора, научени да работят качествено в Европа, за да си заслужат възнаграждението. Сега у нас вършат много добра работа на полето, особено в стопанства, които разчитат особено много на ръчния труд”, не крие чаровната производителка.

„За толкова години успяхме да се срещнем с различни проблеми в отглеждането на ароматната билка. Установихме, че който има желание и е решил да се занимава с това, който усеща, че етерично-маслените култури са му на сърце, остава и се бори. Имаше обаче и хора, които засадиха лавандула с желанието за бързи печалби. Още при първите трудности се отказаха”, анализира чаровната стопанка. Според нея вече е започнало редуцирането на броя на производителите, част от които разпродадоха площите си с лавандула. Други все още търсят цена за насажденията си в различни обяви, а трети директно пристъпиха към разораване на туфите. Това са естествените процеси за регулиране на сектора в действие, допълва още Юлия.

Ниските добиви и ниската цена на лавандуловото масло през 2019 г. доведоха след себе си и срив в цената на разсада. Ако година по-рано един стрък се е търгувал по 18-25 стотинки, то през октомври-ноември миналата година пазарът се срива до 10 ст. на стръкче лавандула. Тогава се залагат новите насаждения и разсадниците бързаха да реализират произведените резници.

Юлия Пенкова е убедена, че лавандулата и стопаните ще се справят с поредното предизвикателство. „Не мисля, че сушата и свитият пазар ще сринат сектора! Да, той ще се свие. Въпреки това ще има реколта, но Господ ще каже каква!”, отново с оптимизъм допълва Юлия.

Прочетена 5095 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта