Отгледай си сам зеленчук! Избрана

  • това е атрактивното предложение на Анна и Николай Тодорови, които предлагат саксии със салати и различни видове билки

  • От 2005 г. до сега фермерите произвеждат в село Круша край река Камчия екологично чисти плодове и зеленчуци

  • Фермерите се грижат за реколтата си от семенцето до обирането й

Габриела Събева

Преди 15 години младо семейство избира собствения си път – да отглежда зеленчуци. Това се случва не къде да е, а в китното предбалканско село със звучното име Круша, община Аврен. Хълмовете, гората, чистият въздух, близостта на река Камчия, отдалечеността от „предимствата” на цивилизацията правят мястото уникално. Именно там Анна и Николай Тодорови отсядат за постоянно, там отглеждат детето си, там развиват и бизнеса си. Почитатели на природосъобразния начин на живот, те пренасят това свое усещане в отглеждането на зеленчуци и плодове. Искат на масата им винаги да има чиста храна, желаят всеки, който е опитал от тяхната продукция, да е категоричен за вкус и качество.

„Стараем се да отглеждаме стоката си изцяло на почва, без препарати, химия и изкуствено торене. Работим само с природни продукти, затова използваме тор от калифорнийски червеи”, разказва Николай. Той допълва, че стопанството не е сертифицирано за биологично производство, но това не пречи да спазват принципите му и да се стараят да отглеждат чиста продукция. „Ние сме семейство, имаме си дете и искаме да го отглеждаме както трябва – с натурална и чиста стока, за да бъде здрава дъщеря ни”, допълва Анна.

Районът на село Круша е изцяло горски, в подножието на Балкана, близо до река Камчия. „Тук природата е много чиста и запазена. Всичко е истинско. Ние живеем целогодишно на това място, което е много добро за зеленчукопроизводство”, разказва още стопанката. Размерът на фермата е 10 дка и в нея се отглеждат овощни дръвчета от сливи, ябълки и малко круши, 1,200 дка оранжерии, има и място за зеленчуци на открито. Разчитат основно на даровете на природата според сезона, затова продукцията им се състои в момента от салати, лук магданоз, зелен чесън и лук. През летния период асортиментът става по-богат – тиквички, краставици, домати.

„Занимаваме се и с производство на разсад. Първите растения вече са заложени. Оранжериите ни не се отопляват, отопление има само при разсада, за да има нужните условия да покълнат и поникнат семената. Разсадопроизводството ни не е голямо по мащаб. Задоволяваме само собствените си нужди и на колеги около нас, които са установили, че могат да разчитат на нашата продукция и качеството, което предлагаме”, разяснява още Николай. Семейството произвежда разсад от най-търсените сортове домати. „Най-харесвани са розовите – ръгби, розова магия, фантазия и хармония. Това са едни изпитани сортове, които са доказани във времето. Освен това сеем и безколови домати”, поясняват фермерите.

За да отговорят на климатичните предизвикателства, които природата поднася дори и в предпланинските райони на страната с продължителните и сериозни засушавания, Анна и Николай изграждат преди години сондаж и оттам напояват. Зеленчуците изискват много вода. „Освен това използваме и технологията мулчиране, което намалява разхода на вода до 50 %”, разкрива част от тайните на производството Николай. А Анна уточнява, че по този начин се опазват растенията от плевели и болести. „Например доматите не се маносват, боледуват по-малко, защото при интензивни горещини и температури от 40 градуса, растенията успяват да се запазят в качествен външен вид и това после дава резултати. И обратно – при студове се предпазват от прекалена влага. Така успяваме да произведем повече. В противен случай загубите са по-големи”, уточнява още за технологията Анна. Семейството не открива топлата вода с мулчирането, това вече е популярно при зеленчукопроизводителите. Установява обаче, че при тях технологията работи много добре. Според Анна и Николай чрез мулчиране се контролира по-лесно средата за зеленчуците.

Николай е музикант по професия. „Музикант къща не храни, а зеленчукопроизводител? Няма кой знае каква разлика. С много усилия и труд успяваме да се справим. Нямаме помощ, нямаме работници, а имаме нужда”, обяснява още фермерът. В стопанството няма наети хора, тъй като липсата на работна ръка се усеща и в община Аврен. „2019 година беше горе-долу добре. Успяхме да реализираме произведената продукция от зеленчуци. Ние си знаем как. Трудното наистина е в липсата на работна ръка. Всъщност хора има, но те са некомпетентни и неквалифицирани, а всяко производство изисква своето. В зеленчукопроизводството също има много тънкости”, допълва препатилият стопанин. Що се отнася до овощната градина, там загубите са тотални през 2019 г. Ябълките и сливите са били ударени от градушка. „В момента на завръз ни удари бедствието и не остана нищо по дърветата, нямаше нито едно плодче дори да опитаме. Надяваме се тази година да се получи”, не крие надеждите си Николай.

Семейството се справя само с цялото производство. На помощ идва бащата на Николай, когато има възможност. „Нямаме избор и трябва да продължаваме, щом сме се захванали. С това се изхранваме”, категоричен е производителят. Анна също изцяло е ангажирана със зеленчуковото стопанство. Двамата движат и реализацията на стоката по фермерски пазари във Варна и Добрич, тъй като смятат, че там е мястото на чистата храна. „Хората се научиха да ценят истинското. Проблем са големите търговски вериги, които не допускат местни производители. Крайният потребител търси чистите и свежи зеленчуци, но с право е недоверчив. Затова ние се стараем, от толкова години си градим име, което защитаваме чрез продукцията си”, категорична е младата дама. Доволни са от първите срещи с потребителите в Добрич, тъй като бързо са продали стоката си.

Провокация за потребителите по фермерските пазари са саксиите с живи билки и салати. Идеята е потребителите да виждат как се развива растението, от какво има нужда и как му влияят външните фактори като вода, светлина и подхранване. „Така и децата могат да се научат да отглеждат собствена продукция у дома”, допълва Анна. Тя уточнява, всеки може да си закупи „жива” салата или билка в саксия и да изчака да порасне до желаните размери. Може да се отгледа както в домашни условия, така и да се пресади в градината.

Прочетена 3412 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта