Русия забрани отглеждането на ГМО

Русия забрани със закон, гласуван в Думата, засаждането на растения с генетично променена структура, предава Agra Europe. Нарушението на забраната може да донесе на нарушителите до 500 000 рубли или 6 900 евро. Въпреки това в сила е изключение от отглеждането на генно модифицирани животни за научни цели. Остават разрешени вносът и употребата на ГМО растения.

Законът не се приема без противоречия. Учените посочват предимствата от генното инженерство, което е смятано за „най-подходящият и ефективен метод за промяна на генетичния материал на култури с цел увеличаване на добивите и подобряване на вкуса и хранителната стойност на продуктите и устойчивост на вредители“. Според тях ренесансът на производството руски семена може да се случи само със знанието и техниките на генното инженерство. Русия в момента разчита основно на вноса на семена и посадъчен материал.

В Думата, сред привържениците на новоприетата забрана, най-силен бе гласът на депутата Андрей Туманов, който наблегна на риска за производството на храни в страната. Този проблем засяга всички работещи клонове на селското стопанство и градинарството; освен бяха семена за пшеница и някои други зърнени храни. През последните две десетилетия бе промишленост семена на Русия е била „почти разрушен“ земеделските политици. Работата по развъждане подлежи на 95% от земята, особено по отношение на отглеждането на картофи. Обща спря Руската развъждане науката и техники преди примера, в САЩ и Холандия далеч зад себе си.

етикети:
Прочетена 3612 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта