Около 80% от соята в Украйна се отглежда от ГМО семена

Около 80% от соята и 10% от царевицата в Украйна се отглеждат от генетично променени семена, твърдят от министерството на селското стопанство на САЩ, като се позовават на анализатори от частни компании, съобщи електронното издание Agrimoney.

От ведомството обясняват отчасти повишението на първоначалната си оценка за производството на соя в Украйна до 5 млн. тона и за изравняване на рекордния добив от 2,17 тона от хектар през тази година с подобреното качество на засетите семена. „Макар че сеитбата на генетично променени семена е официално забранена, оценки на анализатори от частни компании сочат, че около 80% от украинската соя е ГМО”, изтъкват от американското министерство.

Това не е първо изявление на ведомството и на анализатори на пазара за отглеждането на генетично променени зърнени и маслодайни култури в Украйна, но досегашните оценки за техния дял се колебаеха около 30%. Конкуренцията между украинските фермери за повишаване на добивите се провежда на фона на „нарастващото търсене” за соята, както за износ, така и от страна на украинските птицевъди. Смята се, че семената Roundup Ready на американската компания Monsanto са най-разпространените ГМО в Украйна.

От министерството на селското стопанство на САЩ обявиха също, че „приблизително 10%” от отглежданата в Украйна царевица през тази година също е ГМО. Оттам подчертават изрично ролята на хибридните сортове за подобряване на перспективите пред украинските производители при тази зърнена култура. Макар че вносът на хибридни семена намаля през миналата година „и е на път да намалее и през тази”, ръстът при произведените в страната семена ще компенсира само отчасти този спад, убедени са от американското ведомство. Оттам очакват производството на царевица в Украйна през тази година да нарасне с 2,7 млн. тона спрямо миналата, когато реколтата пострада от сухото време, и да достигне 26 млн. тона, основавайки се на предвиждането, че добивите ще надхвърлят средните за последните 5 години с 5%.

Украйна е голям износител на царевица за Китай, където контролът върху генетично променените култури е изключително строг. Данни от понеделник сочат, че от 1,16 млн. тона царевица, внесена в Китай през април, 1,01 млн. тона са пристигнали от Украйна. Част от коментаторите са на мнение, че украинската царевица успява да избегне китайските санкции или защото не се вземат проби, или защото генетично променените сортове, които отглеждат украинските фермери, са от разрешените за внос в Китай.

От министерството на селското стопанство на САЩ разкриват и ролята на хибридните семена за корекцията в прогнозата си за рекордната реколта от 12 млн. тона слънчоглед в Украйна през тази година, отбелязвайки възстановяването на нивото на вносни сортове след спада през последните 2 селскостопански сезона, макар да не се ангажират с конкретни цифри за дела им в общото производство. „Вносът от октомври 2015 г. до февруари 2016 г. достигна рекордно ниво и предполага, че общия внос на хибридни сортове слънчоглед за сеитбата през 2016 г. ще нарасне”, изтъкват от ведомството.

Перспективите пред производството в Украйна на засаждани през пролетта култури като царевицата, соята и слънчогледа бяха подобрени и от допълнително засетите площи след изключително сухата есен, потиснала сеитбата на есенниците. „Площите, засети с есенници през миналата есен, намаляха с около 1,2 млн. хектара, което в значителна степен увеличи масивите, които могат да бъдат засети с пролетни култури”, отбелязват от американското министерство.

Оттам повишиха и оценката си за реколтата от пшеница в Украйна до 24 млн. тона – с 3,3 млн. тона под най-силния резултат от 25 години, постигнат през миналата година, но доста над предвижданията преди 2 месеца. „Условията се подобриха съществено от момента, когато есенниците напълно възстановиха вегетацията си”, отбелязват от ведомството. Оценките за добивите от пшеница през тази година са за 3,75 тона от хектар, или с 8,3% над средния резултат за последните 5 години, макар и малко по-слаби от миналогодишния резултат.

етикети:
Прочетена 2345 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта