Много чиновници – малко животновъди

Отново ремонтират Закона за ветеринарномедицинската дейност, но фермери и ветеринари пак вещаят хаос в бранша

Лили Мирчева

В сферата на ветеринарната медицина е необходимо абсолютно нов закон. Всякакви промени – кръпки водят до увеличаване на хаоса в бранша. Така коментира д-р Пламен Конов, председател на Областна колегия на Българския ветеринарен съюз в Бургас, новите текстове на Законопроекта за изменение и допълнение в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Внесени от Министерския съвет, обсъдени на две четения в парламентарната комисия по земеделие, текстовете вече са на път за окончателното им приемане в пленарната зала на Народното събрание.

От една страна ветеринарите искат увеличаване на частната инициатива в бранша, но най-важното - да има разделение на контролните функции, изпълнявани от страна на Българската агенция по безопасност на храните, от изпълнителните дейности на ветеринарните лекари. Но не очаквайте намаляване на държавната администрация във ветеринарната медицина. Целта на новите текстове е да се всее повече страх у фермерите, така че да не се повторят случаите на син език, бруцелоза, туберкулоза и още редица опасни болести, които могат да са смъртоносни за хора и животни.

„Ако имаше страх и ако се знаеше, че действа текст, който предвижда при риск за здравето и живота на хората, животното да се умъртвява, нямаше да има такова масово неизпълнение на законовите норми. Очевидно нормите, които действат, не респектират“, коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред депутатите от аграрната комисия.

Най-много спорове по време на второ четене в комисията предизвика нормативното уреждане на въпроса при кои случаи трябва да бъдат умъртвявани селскостопански животни при съмнения за наличие на болести. „Ние имахме няколко случая, включително и смъртен случай и предизвикахме риск за здравето на хората. Всеки си спомня телевизионните репортажи на Голяма Богородица на 15 август, когато помолихме полицията да проверява превозните средства за животни вътре. Не мисля, че това е нормално. Не мисля, че трябва по какъвто и да е начин да излагаме на риск живота, и здравето на хората, и потребителите”, посочи още министър Танева. „Ако вие считате, че законопроектът е прекомерен относно някои хипотези, аз предлагам да ги изчистим, но тази норма, включително и като превенция срещу масовото погазване на закона, да бъде приета”, категорична е министър Танева.

„ Границите не могат да спрат болестите. Навсякъде около нас - в Гърция, Македония и Сърбия, има бруцелоза. Шап, чума по дребните животните и лимпискин по говедата ни дебне от Турция. Същите болести, без шап, ни дебнат и от Гърция, но там има и бруцелоза. Не е лесно контролиращите органи да открият в едно стадо опасността, ако има вкарани болни животни, които стопанинът си е купил евтино от съседите. Затова вниманието по отношение произхода на храната от фермите трябва да бъде много голямо, допълни изпълнителният директор на агенцията по храните д-р Дамян Илиев. По думите му проблемите са дали основание за промени в законодателството, „защото установихме, че не е достатъчно ефективна нормативната рамка и трябва да се дисциплинира целият сектор“. Той подчерта, че през 1938 г. от бруцелоза са заболели 4 души в България, а сега 40 и затова контролните органи няма да бъдат лоялни към фермери и търговци на животни, които не спазват правилата. С цел дисциплиниране на бранша се предвижда животните с неизяснен произход да се унищожават.

Шефът на агенцията по храните разказа дори криминалнен случай, в който животновъди от Рила са превозили болни животни до плевенско село, като дори са сменили ушните им марки. Затова управляващите са категорични, че ще наложат тежката ръка на закона и ще наказват – първо с непосилни глоби, а после и умъртвяване на животни.

Но пък опасността да пострадат и здрави животни, остава като заплаха за фермерите. В резултат доживяхме и това - от неправителствена организация предложиха да има омбудсман за животните!

Прочетена 882 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта