Министерство на кулинарията и приказките Избрана

Когато заместник министър застане гордо и каже, че българските земеделци заслужават 4 процента от парите от НПВУ, защото с толкова допринасяли за БВП, аз се срамувам. Става ми болно и мъчно за българските земеделци, оценени на 4 процента. Не знам дали този зам. министър и настоящето българско правителство наистина мислят така или просто ПР-отделът им е безкрайно некомпетентен. Което си е факт, видно от прессъобщенията на МЗХГ, от които, откак дойде новото правителство, никакъв смисъл не може да се извади. Всеки уважаващ себе си, що-годе грамотен човек, изпада в потрес като прочете: „МЗХГ ще продължи да създава политики в интерес на малинопроизводителите“, например. Какви политики? Как ще ги създава? Безмълвен въпрос в нищото...

Но да се върнем на 4-те процента, на които са оценени българските земеделци, и което се оказа голямо постижение в сравнение с предишните 2 %. В плановете за устойчивост на другите европейски страни земеделието не пада под 25 % от бюджета на националните им планове, независимо с колко допринасят за БВП. Само българските зeмеделци са оценени на 4 %. Целият проект за рехабилитация на напояването - труд, положен от толкова експерти, бе зачеркнат с лека ръка. Направо казаха на българските земеделци – нямаме никакво намерение да съществувате. И без това вода няма да имате, и 4 процента са ви много! Толкова си заслужавате!

Да видим обаче какво направи новото ръководство на МЗХГ откакто е на работа?

. Зачерта планът за рехабилитация на напояването – жизненоважен за българските земеделци.

. Изпокара секторите, най-вече с изключително непрофесионалното поведение на зам. министър, който ходи нагоре-надолу и си изказва личното мнение по важни политически въпроси в ролята си на висш държавен служител. Нарочно или случайно?

. Снима се с няколко готвача, обеща им пари.

. Снима се с екоактивисти, обеща им пари.

. Увеличи бюджета на мярка 4.1 за животновъдство! За животновъдство!

. Съобщи, че в новата ОСП ще има 67 мерки за подпомагане на земеделците! Земеделците изпаднаха в потрес от цифрата.

.Разви впечатляваща активност и уволни ключови експерти без да има подготвени лица, с които да ги замести. За целта плати 1 млн. лв държавни пари за обезщетения- А октомври е скоро и първите плащания към земеделците за новата кампания предстоят...

. Изцяло пренебрегна сектор Зърнопроизводство!

. Имаме министър, който вместо да има визионерски поглед за бъдещето на бранша, ходи по медиите и разказва кой какъв подкуп му е дал без да представя доказателства за това и свиква пресконференции, на който предоставя частни вайбър съобщения.

. Министър, който говори нещо в Брюксел при подписването на споразумението за новата ОСП след Съвета на министрите, но и до този момент никой не е успял да разбере какво каза. А това е жизненоважно за бъдещето на земеделието в България и при каква рамка ще работят и ще бъдат подпомагани нашите земеделски производители.

 . Напълно замря подготовката на Стратегическия план за новата ОСП или, ако има такава, не излиза никаква информации към медиите, за разлика от ежедневно бълваните пресове колко прозрачна и честна по принцип е станала работата и как са публикувани уведомителни писма от преди 3 години! Колко да е прозрачна като всеки ден получаваме сигнали от наши читатели, че питат в ДФЗ, но така и не получават отговори? А и никой не знае кой е в политическия кабинет на министъра. Това е тайна за обществото.

. Пусна заповед за забрана на почистване на постоянно затревените площи и пасищата, от която земеделците нищо не разбраха и трябваше 18 пъти да уточняват нещата, за да не се окажат те глобени.

. Посети няколко фестивала и произнесе речи!

Горе-долу толкова. Няма и 4 % принос към земеделието! Визионерство във време, когато се определя бъдещето на сектора за поне 10 години напред - кръгла 0%!

Ася Василева

Прочетена 4246 пъти Последно променена в Вторник, 10 Август 2021 08:45
Оценете
(0 гласа)
Още в тази категория: « Земеделци, учете бизнес!...

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта