Земеделци, учете бизнес! Избрана

Всяка година получавам дежа вю. Дойде ли април – започваме да плачем за пазара на агнетата, през май – ще разораваме розите, към юни идва ред на лавандулата. Рефренът е един и същ – ниски цени, ниско търсене, липса на работна ръка. Понякога си мисля, че съм попаднала на стара статия, но не. Просто е едно и също. Година след година!

Голяма част от проблемите в българското земеделие се свеждат до това, че не искаме да разберем, че земеделието не е просто да отгледаш нещо. Проблемите идват от мисленето на много производители, което може да се синтезира така: „Пазар няма да търся, нека той ме търси! Маркетинг? Не, не съм чувал, какво е това? По изискванията няма да се регистрирам, сложни са, нещо ще направят да отпаднат и тази година! Качество? А бе е.. съм го и така ще мине! Пари дайте! Иначе ще разорем розите, лавандулата и т.н.!”

И този плач се дъвче от медиите година след година! Хубави, сърцераздирателни снимки се получават. Но не решават проблеми.

Някой трябва да седне и да обясни, че земеделието е бизнес като бизнес. Инвестиции, знания, себестойност, маркетинг, качество, законови изисквания, бачкане, финасиране, мениджмънт, бизнес план, мислене, четене, дългогодишни партньорства. Пазар, пазар, пазар! Име!

Единствената роля на държавата е да осигури равнопоставени условия за бизнес на всички участници на пазара. Например - да не се пише закон, наредба или правилник, така че само инсенераторите на една асоциация/консултантска фирма да са допустими за финансиране и същата асоциация под формата на медия, агенция и още пет превъплъщения, да получи всички пари от обществени поръчки за медии и рекламно обслужване на МЗХГ, включително няколко милиона лева за листовки за ловното изложение в Берлин! Равнопоставеност в началото!

Оттам нататък - всеки да се оправя сам според способностите си! Учете бизнес! Всичко се постига с труд и знания. Лесните пари, още повече нечистите, не носят щастие! Все някога си ги искат обратно!

Ася Василева

Прочетена 3805 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта