Министър Бозуков, не рушете, градете! Избрана

Трагедията на България е, че на всеки 40 години рушим  всичко съградено и започваме наново, е казал великият политик и икономист Атанас Буров. Нека докажем, че този път сме си взели уроци, най-вече икономически, и няма да разрушим всичко, за да започнем от начало. Защото зимата, която идва, ще бъде изключително тежка за всички ни. Правителствата бясно печатат пари и инфлацията ще постигне рекорди! Китай изкупува всичкото свинско месо и всички налични количества зърно, които се появяват на световния пазар. Цените са добри и никой и нищо няма да спре производителите на тези стоки да ги продадат. За първи път от години се очертава дефицит на хлебно зърно и световното му поскъпване. Дефицит на зърно и цена на хляба от 10 лв през зимата, ще изкарат хората на улиците. Чака ни гладна зима и трябва да се погрижим за зърнения баланс.
 Зърнопроизводството е единственият работещ отрасъл в земеделието в България. Реално икономически работещ. И тук не трябва да се смесват 2-3 криминални фигури със стотиците български зърнопроизводители, които произвеждат хляба на България с труд! Зърнопроизводителите са честни земеделци, които плащат 1,5 млрд. лв ренти. Има ли друг инвеститор, който всяка година да вкарва толкова пари в българската икономика? Ако те не изнасят зърно, откъде ще дойде валутата, с която да си купим лекарства и бензин?
Може някога България да стане райска градина с поливно земеделие, не че аз лично го вярвам, но то няма да е скоро. Дотогава, ако си отидат зърнопроизводителите, земите ще бъдат завзети от чужди инвеститори, заради субсидиите. И сега никой не пречи на хората да не ги дават под аренда и да си ги работят. Субсидиите за всички култури са по-високи от зърнопроизводството. Но не го правят.
В България всеки се бори за левчета сега, а не за трайно решаване на проблемите .Няма лошо – ще станем биопроизводители, овощари и зеленчукари. Но го няма потребителя. А една стока се произвежда единствено и само, когато има търсене. Това е основен и безусловен икономически принцип. И злато да имаш, ако никой не го търси, голяма работа, че го имаш. Биото е нишово производство. Но в България тази ниша, е изключително малка. За какъв пазар? За Африка ли? Европа едва ли е опряла до нашето био, има си достатъчно, а те твърдо отказват да купуват от нас и сега. Едва ли Франция и Германия ги интересува в България ще произведем ли биоябълки или няма. ..
Таваните върху директните плащания ще имат негативен ефект върху зърнопроизводството. А само зърнопроизводството у нас е добре горе-долу. Другите сектори са от дребни производители. Те ще станат добре, когато и при тях се появят едри производители и започнат да контактуват с големите супермаркети. А нашите производители са прекалено дребни и на веригите не им се занимава с тях. МЗХГ прави непрекъснато някакви програми, деминимиси, дава им пари да оцелеят. Но не е това пътят. Пътят, за съжаление, е появата на големи търговски настроени към пазара производители. 
Земеделието в България е пазарно ориентирано. Това не са дребните, наследствени ферми на старата Европа, които колабират и стопаните им се самоубиват, поради невъзможност да устоят. Търсенето определя производството. Стара икономическа максима.
Вече почти десетилетие се наливат пари в чувствителните сектори и от това не станаха някакви чудеса. Докато сме част от свободното движение на стоки и услуги винаги по-евтината стока ще печели. Факт е, че европейските планове никога не са предвиждали България да е производител на продукти с висока добавена стойност. Никой няма да допусне ние да произвеждаме мляко, при положение, че една Дания може да ни залее и удави с такова. Това са прости икономически закони - каквото се търси, това се произвежда. Другото е демагогия.
В момента реалните сектори искат продължаване на подмярка 4.1, а тези, които от години само се оплакват - спирането й.
Министър Бозуков, не рушете, за да угодите на неработещи сектори! Надграждайте!
 

Ася Василева

Прочетена 3935 пъти Последно променена в Сряда, 19 Май 2021 16:40
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта