Новата ОСП – до кривата круша Избрана

У нас – предизборни идеи на парче

Анета Божидарова

Уебинар след уебинар, мила моя майно льо, но яснота за новата ОСП – никаква. Нека не се разбира като упрек – на медиите и на институциите това им работата – да информират. Брюксел обаче е до кривата круша по преговорите за новата Обща селскостопанска политика.

И въпреки, че месец март се очертава като ключов по постигането на политическо споразумение за реформата на ОСП, логично е всички да се съмняват, че през май ще има повече конкретика по темата.

За какво са всичките Радини вълнения, след като едно е ясно – бюджетът по ОСП остава същият. На ковид пандемията не само, че не й се вижда краят, но по-вероятно е тази работа да се проточи не само до края на тази, ами и следващата година. Направо е като война.

В Брюксел са парализирани от бавния темп на ваксинация, та за ОСП ще седнат да мислят. Здравият разум предполага, че в ситуация на задаваща се финансова криза, не е умно да правиш кардинални реформи в каквото и да било.

Затова е по-вероятно през следващите 10 години земеделието да продължи да работи по старите европейски правила.

У нас сме потънали в безвремието на предизборната политическа надпревара. За земеделие – нито дума. Пък не е като да няма в листите познати фермерски лица. Ама дайте им думата на тези хора – има какво да кажат. Пиарите явно мислят иначе. То затова и резултатът от изборите някак изглежда предизвестен. Липсва смелост и въображение.

Пари има, партии бол, за земеделие ще се мисли по-нататък. Тъжното е, че в нито една предизборна програма не се гледа на агробизнеса като на важна част от икономиката на страната, като добра възможност за създаването на средна класа. Идеите за земеделието са на парче. Тази баница я ядем повече от 30 години. Явно още не ни е приседнало.   

Прочетена 5583 пъти Последно променена в Четвъртък, 11 Март 2021 17:48
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта