Истинският бизнес срещу модела КОЙ Избрана

Честа практика остават редакционни писма от типа на „Имам земя от дядо. Какво трябва да направя, за да стана фермер и да получавам субсидии?“

Анета Божидарова

Хич не си правете труда да се ровите в предизборните програми на политическите партии, за да търсите каква визия имат за развитието на българското земеделие. След повече от 30 години на преход, у нас още се мисли на парче, просто се разпределят едни пари. А през следващите години те хич няма да бъдат малко.

В т. нар. преходен период, в земеделието всичко ще остане същото, дори умножено по много. Защото Брюксел развърза кесията заради Ковид-19. Което е прекрасна възможност за родните управници да си купят обществено спокойствие, включително сред земеделските среди.

Не е лошо да се обърне внимание на един показателен знак – битките за парите през следващия програмен период вече започнаха. Всеки сектор, погледнат от собствената камбанария, изглежда аргументиран да иска повече подкрепа. Държавническото мислене в земеделието обаче изключва подобен подход – да се угоди на всички, само мир да има.

Ще бъде тъжно ако и в следващото Народно събрание се работи на принципа на скрития лобизъм. В явния няма нищо лошо, просто още не умеем да го правим. Така има риск за пореден път да бъдат прокарани удобните поправки в съответните закони, които да обслужат едни определени хора. Очевидно раздялата с модела КОЙ е трудна работа.

Можем да помечтаем за узряване на земеделския бранш. Честа практика остават редакционни писма от рода на „Имам земя от дядо. Какво трябва да направя, за да стана фермер и да получавам субсидии?“ Тъжно, нали?

С такова мислене бизнес не се прави. У нас истинският аграрен бизнес работи мълчаливо – на пазарен принцип. И въпреки държавата.

Прочетена 4839 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта