От фермата до вилицата - пътища много Избрана

Пътят от фермата до вилицата всъщност е къс. Ако говорим за устойчиво семейно земеделие, за изградени локални вериги, за прости и ясни правила. У нас такива неща няма.

У нас пиперът и доматите гният на полето, защото няма кой да ги обере. Въпреки Covid - 19, българите предпочетоха за поредна година да бъдат сезонни работници навън. И да лепнат вируса, поне ще си дойдат с пари.

Пшеницата почерня на полето, земята се разцепи от суша. Ще видим напролет дали зърнопроизводителите са научили един простичък урок – добивите и печалбата са важни, управлението на риска обаче е по-важно. Ако си твърде лаком, земята мълчаливо си отмъщава. Защото и след 20 години някой ще иска да сее.

Биопроизводителите се кротнаха. Пари за сектора има, даже и в училищните схеми са включени биопродукти и биомед. А според свръхамбициозните цели на Зеления пакт, през следващите 10 години страната ни трябва да увеличи биологичните площи на 25-30%. Леле, това се казва добра и светла новина!

През 2030 година симпатичната Грета Тунберг вече ще бъде зряла и улегнала жена. Като нищо можем да я поканим на гости. Ще плеснем с ръце и ще я прегърнем. Ще я заведем да види как агънца, яренца и теленца блеят по тучни пасища, във всяко село има живот, в местната кръчма се предлага автентична храна, а на огромните стадиони за милиони млади фермери ритат топка в свободното време. Или пък сърфират в интернет, широколентов при това. Ех, живот – здравей, здравей!

Но до тогава има толкова време – цели 10 години. Днес трябва да мислим за …днес. Политиците трескаво броят дните – колко остава до следващите избори, ще имам ли място в парламента или в европарламента?

Свикнали на тази игра, фермерите чакат субсидии, компенсации, de minimis, извънредна подкрепа заради Covid – 19 и т. н. С две думи - да се върже аритметиката и за тази година, пък другото ще почака. Като наближи 2030-а, все някак ще ги нагласим работите.

Пътят от фермата до вилицата всъщност е къс. Но ние сме тръгнали по дългия.

Анета Божидарова

Прочетена 2462 пъти Последно променена в Четвъртък, 08 Октомври 2020 08:46
Оценете
(0 гласа)

1 Response Found

 • Връзка на коментара
  Grainis ltd. Hydrogen Bulgaria Сряда, 21 Октомври 2020 11:24

  Проблемите ще се задълбочават, при това в геометрична прогресия, ако не се възприеме фактът, че не можем вече да живеем изолирани насред една кална нива с Белчо и Сивушка за компания, докато китайците садят по 100 000 бързорастящи дървета Пауловния на ден от въздуха, с Водородни Дронове.

  Просто не може бе, хора.

  Една Вертикална Ферма дава по няколко реколти на година ( 365 реколти годишно биомаса от бързорастящ бамбук ), с високи добиви и 95% икономия на вода, 100% икономия на Хербициди, без изобщо да се влияе от сезони, суша, киша, напояване, вредители, трактори, комбайни, фадроми и прочее, вътре се работи с бяла престилка и таблет в ръка, заплатите са Европейски, а приходите - Космически.

  Ето ви Програма за Развитие, Госпожо Министър, която може да умножи многократно Брутния ни Вътрешен Продукт, и да направи Минималната Заплата в България 2500 Евро в рамките на 5-6 години !

  Има ли поне една Вертикална Ферма в България ? Не ? Каква голяма грешка.

  https://vertikalna-ferma.alle.bg

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта