Търси се борец против статуквото Избрана

Страшно тайна и сложна работа е този национален стратегически план, ей! Всъщност – нищо ново под слънцето.

„С обсъждане на предложенията и потребностите ще се финализира вторият етап от стратегическото планиране на Общата селскостопанска политика (ОСП) – от SWOT анализ до идентифицирани нужди. На база на тях, предстои разработването на първите проекти на мерки, новите изисквания за завишена условност и дефинициите“.

Разбрахте ли нещо конкретно от този абзац? Едва ли. Брюкселски език, какво да се прави. Ясно е обаче едно. България ще настоява за запазване на преходната национална помощ с нова референтна дата – 2018 г., както и за запазване на обвързаната подкрепа. А относно зелените схеми, искаме задължителният процент на прилагане да остане 5 на сто, както беше досега. Като малките стопанства до 150 дка бъдат изключени от прилагането на зелените мерки.

Това означава само едно – запазване на досегашното статукво на подпомагане в земеделието. Какъв национален стратегически план, какви нови потребности, какви дефиниции?

Ако Европа говори за 55% намаляване на вредните емисии до 2030 година, ние как ще постигаме тези цели с нашите скромни 5 на сто? След изненадващото изявление на Германия да не се бърза със зелената архитектура, нашата скромна амбиция може пък да се окаже адекватна на новите европейски реалности. То и без друго изглежда сомнамбулно всичко това, все едно Грета Тунберг се е присънила на Урсула фон дер Лайен. И така се е пръкнал страховитият Зелен пакт.

Да не забравяме – нито многогодишната финансова рамка още е гласувана, нито европейските регламенти, свързани с преходния период и новата ОСП. Следователно, няма от какво да се притесняваме толкова, нали?

То и браншовите организации вече са допуснати до Тематичната работна група, а министър Десислава Танева се кълне, че ръководеното от нея ведомство никога не взима важни решения, без те да са съгласувани с бранша. Предстои да разберем. До 31 декември има още време. Тогава е крайният срок за списването на националния стратегически план. Няма драма, казват браншовиците, просто някои амбициозни експерт - консултанти вдигат врява.

Ако някак успеем да минем през иглените уши на Брюксел, всички ще са доволни – статуквото ще продължи и през следващите близо 10 години. То се изразява в следното – земеделската политика на Брюксел у нас се прилага като социална.

Пари има за всички – и за малките, и за големите. Първите се държат на санитарния минимум на оцеляване, вторите – на ръба на пазарния риск. Всички обаче са доволни, защото получават субсидии. Макар мнозина да твърдят, че е по-добре да ги няма, не познавам случай някой да се е отписал от регистрация като земеделски производител и доброволно да се е отказал от субсидиите. Ако познавате такъв – посочете го. Заслужава да му бъде направен портрет – на борец против статуквото. Засега в пространството се забелязват само викачи.

Анета Божидарова

Прочетена 2984 пъти
Оценете
(0 гласа)

1 Response Found

 • Връзка на коментара
  Grainis ltd. Hydrogen Bulgaria Сряда, 21 Октомври 2020 11:42

  Програма за Развитие на България до 2030 г., в ТРИ ТОЧКИ :

  1. Минимална Работна Заплата - 2500 Евро.
  2. Минимална Пенсия - 1000 Евро.
  3. Население - 10 милиона.

  Някакви въпроси ?

  Чувам ей там, отзад - " Откъде ще дойдат парите ? "

  Парите, Господа, ще дойдат от Внедряване на Високи Технологии, например :

  Технологията Вертикална Аеропонна Ферма -

  Производство на Бързорастяща (1м/ден) Бамбукова Биомаса върху многоетажни стелажи / рафтове, - ежедневни жътви, гигантски добиви, на фуражи, храни, биогаз, пелети, пулпове, влакна, торове, структурни материали и други.

  Приходите от една Вертикална Ферма изградена върху 2 дка площ ще са над 100,000 евро на ден.

  https://bgsprint.alle.bg
  https://vertikalna-ferma.alle.bg

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта