Напояването е лимитиращ фактор №1 в земеделието Избрана

121163401 925554941303685 6898932441356487052 nРазходите за напояване на декар тази година са скочили с близо 50% за сектор „Ягоди и малини“, много насаждения загинаха от хроничен недостиг на вода в Североизточна България, казва председателят на браншовата организация Божидар Петков

Интервю на Анета Божидарова

- Г-н Петков, след Консултативния съвет по зеленчукопроизводство и овощарство, от МЗХГ предлагат законодателни промени, свързани с напояването – бихте ли ги коментирали?

- Тези промени са съгласувани с целия бранш, защото напояването е лимитиращ фактор № 1 за нас. След това се нарежда земята, която също е ограничен ресурс. Лимитиращ фактор № 3 е липсата на сезонна работна ръка, която заплашва да измести недостига на земя.

Ако имам 100 дка земя, но мога да поливам само 50 дка от тях, но реално мога да осигуря работна ръка за 20 дка, то тогава защо ще засаждам 100 дка с малини? В момента така стоят нещата.

- Какви бяха разходите за напояване на сектор „Ягоди и малини“ през тази стопанска година, която беше белязана от невиждана суша?

- Разходите скочиха от 80 на 140-150 лева на декар. Въпреки че 95% от насажденията с ягоди и малини са с капково напояване. От известните данни става ясно, че ако към сектора са отпуснати за напояване 7 млн. куб. м вода, то до нас са стигнали едва 1 млн. куб. м. Това означава повече от 90% загуби на вода, определена за напояване. Не е учудващо, след като ВиК мрежата в страната отчита 60-70% загуби на вода за питейни нужди.

- Какво означава това – разхищение, кражби, безхаберие? Вие какво предлагате?

- Означава всичко, което изброихте. Ние предлагаме водата да се вкара в тръбопреносна мрежа – под налягане, за да се минимизират тези фрапиращи загуби. Това ще спести и разходи на производителите. Сега те плащат един път за вода и втори път – за гориво за помпи, което да вкара водата от канала на „Напоителни системи“ в капковото напояване.

- Това изисква огромни инвестиции – кой трябва да ги направи?

- „Напоителни системи“ – чрез проекти по мярката за напояване. Ако дружеството така или иначе държи монопол върху водата за напояване, а земеделските производители плащат за услугата, поне трябва да бъдат изградени адекватни напоителни системи. Защото в много случаи просто няма алтернативни източници на вода.

Едно забавяне в пускането на водата с 15 дни, както се случи тази година, донесе загуба в добива на ягоди почти с 30%. Измерено в килограми това прави 200 - 300 кг/дка, а в пари - между 400- 600 лева на декар. За стопанство от 50 декара, например, това са 30 хил. лева, при 100 или 200 дка сметката на загубите става още по-голяма. А от „Напоителни системи“ не поемат никакви компенсации или неустойки при забавяне в пускането на водата.

- Какво още поискахте като подкрепа от МЗХГ?

- Държавна субсидия за напояване за плодове и зеленчуци - както е при ориза, например. И по-голям контрол върху „Напоителни системи“ и тяхната дейност. Защото напояването е ключово за цялото земеделие и няма как държавата да остане извън този процес.„Напоителни системи“ държат монопол, ВиК дружествата дърпат в тяхната посока, защото и законът е на тяхна страна, институциите си прехвърлят топката.

И накрая какво се оказва – ние, производителите, все стоим между интересите на различни субекти и между политиките на няколко министерства. Това не ни носи сигурност. Доволни сме, че поне от МЗХГ е направена някаква крачка в правилната посока.

Прочетена 2082 пъти Последно променена в Петък, 09 Октомври 2020 09:16
Оценете
(0 гласа)

1 Response Found

 • Връзка на коментара
  Grainis ltd. Hydrogen Bulgaria Сряда, 21 Октомври 2020 11:06

  Вече съществуват няколко технологии за промишлен добив на вода от въздуха - дори в най-сухите години и Зони - даже насред Сахара.

  Забравяме за Язовири, Водопроводи, Пречиствателни Станции, Главорези от Напоителни Системи, и прочее.

  Неглижирането на този факт си е проблем на самите Земеделци.

  Има ли поне един Проект за добив на вода чрез Конденз на Въздух кандидатствал за EвроФинансиране ? Няма.

  Но Рев и Плач че вода за поливане няма, има колкото искате.

  Например технологията изобретена от екип професори в Масачузетския Технологичен Институт - МИТ, ползва евтино съоръжение за конденз, от пластмаса, захранвано със слънчеви панели -
  https://news.mit.edu/2017/MOF-device-harvests-fresh-water-from-air-0414

  Нашият екип работи по технология която ще позволи комбиниран добив на вода едновременно чрез крио-конденз от въздуха, и чрез изпомпване от дълбоки кладенци (България има 50% повече Подземни Води от Надземни ), с помощта на SOH Gas Електроцентрала и Топлообменник, и за разлика от технологията на МИТ, която работи само при наличие на Слънце, нашата ще работи денонощно, нон-стоп, без да се влияе от атмосферните условия и слънцегреенето.
  https://desert.alle.bg

  Освен това, добивът на ягоди, малини и още десетки други ценни култури може да се извършва на Етажи, върху Рафтове, в Хипер-Интензивни Оранжерийни условия - компютърно-контролиран топъл климат и Аеропонно хранене чрез Аерозолно впръскване / спрейване върху корена, 24-часово непрекъснато ЛЕД осветление, 30% добавка на СО2 в атмосферата, и др, като всичко това позволява многократно увеличаване броя на реколтите и добивите, при 95% икономия на Вода, 100% икономия на Хербициди, върху 400 пъти по-малка заета Земеделска площ.

  https://vertikalna-ferma.alle.bg

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта